El port de Castelló es compromet a estudiar la revisió de la bonificació a les importacions de fruita
Els llauradors es concentren als accessos per a reclamar canvis en la política agrària europea en la dècima jornada de protestes del camp
El port de Castelló de la Plana s’ha compromés a revisar la bonificació dels aranzels a les importacions de fruita de països tercers que entren en el mercat agroalimentari per aquesta porta d’entrada. És el compromís que ha manifestat aquest dijous el president de l’Autoritat Portuària de Castelló de la Plana, Rubén Ibáñez, a les organitzacions agràries que s’hi han concentrat als accessos, en una de les mobilitzacions previstes en el calendari oficial de protestes pactat pels sindicats agraris.
“Si consideren que s’han de modificar, estem oberts al diàleg”, expressava Ibáñez, després d’haver rebut els agricultors, sobre els quals ha dit entendre “les legítimes protestes per la política europea i com de perjudicial pot ser per al camp”.
En aquest sentit, el president del port ha assenyalat que en el pròxim consell d’administració, que se celebrarà el dia 23, hi ha prevista una resolució per a informar els consellers de “la possibilitat que el pròxim pla d’empresa, el de 2025, s’aborden les bonificacions”, indicava.
Segons Ibáñez, aquest compromís ja l’havia adquirit amb els llauradors fa un mes, però no ha sigut fins hui, després d’un nou encontre amb ells, quan s’ha fet públic. Pel que fa a la possibilitat que tots els ports d’Espanya adopten aquesta revisió, ha afirmat que cada port té independència administrativa per a establir les seues taxes.
En el cas de Castelló de la Plana, les importacions que entren als contenidors compten amb una bonificació del 40%, un descompte que es va establir des de 2022 amb la finalitat que el port incrementara el seu volum d’importacions i exportacions, com ha recordat el president de l'Autoritat Portuària.
Els llauradors que han secundat la concentració, promoguda de manera conjunta per les organitzacions agràries, han subratllat que les ajudes a la importació de fruita i hortalissa de tercers és una de les causes de la crisi que travessa el camp. En aquest sentit, Carles Peris, president de La Unió Llauradora, apuntava que “els valencians són els ports que més bonifiquen les importacions de productes alimentaris”. A més, afegia que “totes les administracions tenen competències agràries”, per la qual cosa entén que totes poden introduir mesures per a rescatar el sector agrícola.
Cada vegada ens apreten més amb la normativa ambiental i, en canvi, tots els dies es detecta fruita als ports que no s’ajusta als criteris fitosanitaris
En la mateixa línia que Peris, Cristóbal Aguado, president d’AVA-Asaja, exposava que els llauradors valencians se senten com “ciutadans de segona, perquè els [productes] de primera són els que venen de fora”, deia en al·lusió a les importacions de països tercers. “Quasi tenen més drets que nosaltres”, puntualitzava en referència als productes que es cultiven fora de la Unió Europea.
En la dècima jornada continuada de protestes del sector, Ricardo Bayo, secretari general de La Unió de Xicotets Agricultors (UPA) a la Comunitat Valenciana, també ha aprofitat la protesta als accessos del port de Castelló per a reclamar les mateixes exigències per a la fruita que s’importa i per a la que es cultiva al nostre territori: “Cada vegada ens apreten més amb la normativa ambiental i, en canvi, tots els dies hi ha detecció de fruita als ports que no s’ajusta als criteris fitosanitaris”, denunciava Bayo.
“Els llauradors valencians no volem almoines, sinó un canvi de política agrària a la Unió Europea i que ens donen ferramentes per a lluitar contra les plagues”, ha continuat.
La de hui era la segona protesta dels agricultors als accessos del port castellonenc. L’anterior va ser el dia 7 i, en aquella ocasió, tot i comptar amb el permís de l’administració, finalment la policia va desallotjar els llauradors que es manifestaven. La d’aquest dijous ha transcorregut en un clima de tranquil·litat.