El premiats Rei Jaume I afirmen que les mesures de Trump "són negatives, però poden atraure talent a Europa"

El premi de protecció del medi ambient alerta que davant fenòmens com la dana "hem perdut la percepció del risc", però hem de "ser conscients" i, davant una alerta roja, "la gent ha de quedar-se a casa"

Els premiats Rei Jaume I 2024 aquest dimecres en Valenica
Els premiats Rei Jaume I 2024 este dimecres en Valenica / À Punt NTC

Els guardonats amb els premis Jaume I en l'edició de 2024 ja estan a València. Divendres, el rei Felip els entregarà el guardó en una cerimònia que, com cada any, tindrà lloc a la Llotja de la Seda. Entre els premiats dos valencians i cap dona. Precisament eixa absència de dones ha sigut un dels temes que han tractat en la primera roda de premsa que han donat els guardonats. Asseguren que cada vegada hi ha més paritat en les carreres científiques i investigadores. Segons Javier Quesada, president executiu de la Fundació Valenciana Premis Rei Jaume I, "és casualitat perquè els jurats no tenen quotes, ni volen tindre quotes, ni es podrien organitzar d'eixa manera".

Els premiats asseguren que cada vegada hi ha més dones dedicades a la investigació. El professor Xavier Trepat, Premi Rei Jaume I en investigació biomèdica, afirma que "ara en molts dels graus tradicionalment masculins hi ha paritat i això és una boníssima notícia". No obstant això, Antonio Acín, premi en investigació bàsica, apunta que "les dones col·legues que han arribat a una posició de líder de grup, moltes no tenen fills".

La dana: més formació en alertes

Els premiats són referents en els seus àmbits d'investigació i hui, des de València, han fet una radiografia de la situació actual. En eixe contacte amb els mitjans de comunicació, també hi ha hagut referències a la dana.

El Premi Jaume I de protecció del medi ambient 2024, Sergio Vicente-Serrano, ha assenyalat que davant fenòmens atmosfèrics habituals com la dana "hem perdut la percepció del risc", però hem de "ser conscients" en l'àmbit polític i en el social del perill que poden comportar.

Davant una alerta roja, la gent ha de quedar-se a casa, assegura. "Que la societat quan hi haja un tipus d'alerta d'este tipus diga: jo em quede a casa i demà ja farem les activitats que no siguen urgents".

Les mesures de Trump poder atraure investigadors a Europa

Tampoc han volgut passar per alt la política internacional. Els guardonats han denunciat traves per a compartir investigacions i per a rebre finançament en projectes compartits amb els Estats Units. El director de l'Institut Valencià d'Investigació Econòmiques (Ivie), Francisco Pérez, guardonat en la categoria d'Economia, ha assenyalat que "no són en absolut bones notícies" mesures posades damunt de la taula per Trump com els aranzels o l'eixida d'organismes multilaterals.

Els guardonats amb els Premis Rei Jaume I 2024 han considerat que les mesures anunciades per Donald Trump des que va accedir al càrrec són "negatives" fins i tot per als Estats Units, però han destacat que poden suposar una "oportunitat" per a atraure a Europa a investigadors que no estan d'acord amb la seua política.

El premi en noves tecnologies, Luis Serrano, ha assenyalat en el centre que dirigeix a Barcelona hi ha diversos projectes finançats pels Estats Units, un d'ells de 6 milions d'euros per al trasplantament d'ulls, "i estan congelats", un bloqueig que, ha dit, els està "espentant a tirar-nos en braços de col·laboracions amb la Xina". "També cal veure-ho com una oportunitat. Si ara mateix Europa invertira, podríem portar a molts investigadors dels Estats Units que no estan conformes amb la política de Donald Trump. Cal veure-ho com una oportunitat", ha subratllat Serrano, doctor en Bioquímica i director en el Centre for Genomic Regulation (CRG).

Segons el parer de Xavier Trepat, premi en investigació biomèdica, les polítiques de Trump són a llarg termini un desastre. "Joves indis, xinesos o europeus no estaran atrets perquè és molt incert el que els pot passar, mai saps si en algun moment et deportaran".

Víctor Amarnani, premi a l'emprenedor, ha assenyalat que la guerra EUA-Xina existeix des de fa anys però la realitat és que el país asiàtic és la fàbrica del món des dels anys 50 o 60 i ara vol vendre al món sencer els seus productes a través de les seues pròpies aplicacions, com Shein, Temu o TikTok.

Així ho han posat de manifest en roda de premsa els guardonats en la trenta-sisena edició d'estos premis, que compten amb un jurat del qual formen part 22 premis Nobel i estan dotats amb 100.000 euros en cadascuna de les seues set categories, que arreplegaran de mans del rei Felip VI en un acte que se celebrarà est divendres en la Llotja de València.

També et pot interessar

stats