Preocupació en el calcer d'Alacant per l'impacte que tindrien els aranzels en les vendes als EUA
El país nord-americà és la quarta destinació del calcer fet a Espanya amb l'11% de les exportacions
Empreses exportadores de calcer amb comandes en marxa per a clients dels Estats Units ja han expressat el seu temor sobre com els podria afectar la imposició d'aranzels per part de l'administració de Donald Trump. Després de França, Itàlia i Alemanya, els Estats Units són la quarta destinació de l'exportació espanyola de sabates i el primer mercat extracomunitari, on es dirigeixen al voltant de l'11% de les vendes en l'exterior.
El secretari general de la patronal nacional del calcer, la Federació d'Indústries del Calcer (FICE), Salvador Gómez, ha explicat que diverses empreses ja els han traslladat "la seua preocupació perquè tenen comandes en marxa i no saben com quedarien afectats" si s'aplicaren aranzels. Cal tindre en compte que des que el client estatunidenc fa la comanda fins que ix d'Espanya —normalment en contenidors amb vaixell— discorren entre quatre i cinc mesos.
Les que han eixit ara, les van encomanar entre agost i setembre del 2024 en les fires del sector d'Atlanta i Nova York, i es desconeix què ocorrerà quan arriben a la duana nord-americana si hi troben aranzels.
Les principals zones exportadores espanyoles que es veurien més afectades se situen a la Comunitat Valenciana, que acapara entre el 40% i 45% de les vendes en l'exterior, seguides de Castella-la Manxa (sobretot Almansa i Albacete), Múrcia i La Rioja.
Els Estats Units, quarta destinació del calcer nacional
Segons les dades facilitades pel secretari general de FICE, de gener a novembre del 2024 es van exportar a clients estatunidencs uns 3,6 milions de parells de sabates per valor de 195 milions d'euros. Este fet va comportar un creixement del 8,3% en diners i una caiguda de l'1,6% en volum per la pujada de costos de fabricació, sobretot en la mà d'obra.
Gómez ha destacat que la sabata que s'exporta als EUA té molt de valor —més de 54 euros de mitjana per cada parell i 83 en les unitats de pell per a home— , per la qual cosa els Estats Units són "importants des del punt de vista quantitatiu i qualitatiu".
Davant de la nova situació, després que Donald Trump es traslladara a la Casa Blanca, el sector es manté "alerta i expectant" perquè "no hi ha notícies d'aranzels, sinó amenaces" i les empreses espanyoles continuen desenvolupant les operacions habituals.
Les úniques signatures espanyoles ja afectades són les que comercialitzen productes fabricats a la Xina "però en el calcer fet a Espanya no hi ha variació" de moment, ha aclarit el directiu de la patronal.