Preocupació en el sector del calcer per una caiguda de vendes que a la Comunitat Valenciana arriba al 25%

La patronal ha alertat que o millora la situació o estan abocats als acomiadaments 

Una consumidora en una tenda de sabates / À Punt NTC

Preocupació en el sector del calcer per la caiguda de les vendes i de les exportacions en el primer trimestre del 2024, una situació que s'agreuja a la Comunitat Valenciana, que encapçala el rànquing de caiguda de les vendes en prop d'un 25%. La patronal alerta que o millora la situació o estan abocats als acomiadaments. 

Un hivern més càlid del normal, i una inflació alta han deixat aquestes desastroses conseqüències en el sector del calcer. Les vendes, en els primers mesos del 2024, han caigut un 7,5%, i se situen en poc més de 251 milions d'euros. Una situació pràcticament idèntica en les exportacions, que han baixat un 7,8%. “La gent va en peus de plom a l’hora de consumir i es nota l’alentiment de les exportacions”, apunta Rafa Paredes, gerent de l’empresa Paredes. 

Per comunitats autònomes, la valenciana és on més han caigut les vendes amb prop d'un 25% respecte al 2023. La situació comença a ser asfixiant per a moltes empreses del sector que reclamen més flexibilitat en la contractació per evitar acomiadaments. “L’any 2021-2022 va ser molt bo per a la producció. Les persones fixes-discontínues van treballar molt, i ara les hem hagut de convertir en fixes, en un descens de producció i que a les empreses les està portant a una situació molt complicada”, explica la presidenta d’Avecal, Marian Cano.

Un altre dels hàndicaps als quals s'enfronten és la coneguda com llei crea i creix·. Una norma que, per a evitar la morositat, estableix uns terminis de pagament més curts entre proveïdors i empresa.  Però el calcer diu que per a ells són insuportables donat que el seu és un producte de baixa rotació, i que passa molt de temps des que s'adquireix fins que es ven. Tot i això, tenen totes les esperances posades en la temporada primavera-estiu. Confien que comencen a remuntar les vendes.

També et pot interessar

stats