Directes
Ara en la televisió
HOMENATGES

El president d'Ateval confia que el tèxtil recupere durant el segon semestre el 2% de la facturació perduda el 2023

Pepe Serna avança que les empreses hauran d'afrontar grans inversions per a adaptar-se a la normativa europea que, a partir del 2025, els exigirà operar sobre un model sostenible

Pepe Serna, president d’Ateval, en 'Les notícies del matí' / À Punt NTC

El president de l'Associació d'Empresaris Tèxtils de la Comunitat Valenciana (Ateval), Pepe Serna, confia que el sector es recuperarà el segon semestre d'un 2023 en què ha perdut un 2% de la facturació.

Serna s'ha mostrat esperançat que, tot i la inestabilitat econòmica i la crisi que es viu al mar Roig, per la guerra entre Israel i el grup terrorista Hamàs, enguany serà l'any de la recuperació del sector tèxtil.

"Estem esperant a veure si s'estabilitza la situació en l'àmbit econòmic i a partir del segon trimestre tindre un nou creixement com el vam tindre després de la pandèmia", ha dit en Les notícies del matí.

A la Comunitat Valenciana hi ha 1.400 empreses que es dediquen al sector del tèxtil, principalment a les comarques de la Vall d'Albaida, l'Alcoià i el Comtat. Serna ha destacat que donen faena a 22.500 treballadors i generen 2.200 milions d'euros en producció, dels quals, la meitat es destinen a l'exportació.

Valoració positiva de la fira Heimtextil

En aquest sentit, el president d'Ateval ha fet una valoració positiva del pas de les empreses valencianes per la fira internacional Heimtextil, la més important del sector, en què dues terceres parts dels participants eren firmes espanyoles i el 60% valencianes. "Estem en un nivell de producte de qualitat que ens permet mantindre la bandera alta", ha afegit.

La principal competència de les empreses valencianes, ha indicat que és "Àsia, Turquia que és un país pròxim molt potent i els mateixos països europeus que produeixen tèxtil, fonamentalment Itàlia, Bèlgica, Portugal i França".

Grans inversions per a adaptar-se a la normativa europea

D'altra banda, Serna, que també presideix el Consell Intertèxtil Espanyol, ha subratllat que les empreses del sector hauran d'afrontar importants inversions en els pròxims anys per tal d'adaptar-se a la normativa europea que, a partir del 2025, els exigirà operar sobre un model de negoci plenament sostenible i adaptat a l'economia circular.

És una mesura molt estricta en l'àmbit de la UE i ens esperem anys de molts grans canvis en tots els estaments i tenim la necessitat de fer grans inversions per a complir amb aquesta normativa

"Aquest repte és fonamental, ja que va a haver-hi un canvi de concepte, perquè el tèxtil estarà molt regularitzat a tots els nivells. És una mesura molt estricta en l'àmbit de la UE i ens esperem anys de mots grans canvis en tots els estaments i tenim la necessitat de fer grans inversions per a complir amb aquesta normativa", ha advertit.

Però a banda de necessitar finançament per a dur a terme les inversions, el president tèxtil ha avançat que el sector "exigirem a la Unió Europea que vigile l'entrada dels productes que no facen el mateix control de producte que farem nosaltres en la UE, si no serà impossible competir".

Serna lamenta "la poca demanda" dels estudis de l'FP dual

Pel que fa a la formació de la mà d'obra, el president d'Ateval ha aplaudit la recuperació de la carrera universitària d'Enginyer Tèxtil Superior a Alcoi que es va perdre fa deu anys, que comença el curs. Per contra, ha lamentat "la poca demanda" en els estudis de la formació professional dual d'Ontinyent i Alcoi quan és un "sector amb molt de futur que necessitem mà d'obra qualificada".

la Vall d’Albaida Indústria

També et pot interessar