El president dels empresaris espanyols diu que la reducció de jornada laboral farà patir les empreses menudes
Garamendi ha recordat que, a Espanya, el 98% de les empreses són menudes i remarca que esta iniciativa del govern "no té molt de sentit"
El president de la patronal espanyola, Antonio Garamendi, ha rebutjat la reducció de jornada laboral que planteja el govern per considerar que "no és bona per a l'economia" i que farà patir les empreses menudes, les majoritàries a Espanya. Així ho ha afirmat en l'última jornada del Fòrum Econòmic i Social del Mediterrani, organitzat per Premsa Ibèrica a València, on ha defensat la legitimitat el govern per a escometre la reducció de jornada, però ha demanat que no se'n diga diàleg social perquè, al seu judici, és un "monòleg social".
Les declaracions del president dels empresaris espanyols arriben tres dies després que el Ministeri de Treball lamentara que ni la CEOE ni la Cepyme han presentat propostes per escrit als plantejaments del govern sobre la reducció de jornada i que els citara a portar-les a la reunió de dilluns. "L'única cosa que el govern no contempla és una estratègia dilatòria", va advertir el secretari d'Estat d'Ocupació, Joaquín Pérez Rey.
Hui, Garamendi ha assenyalat que la pregunta no ha de plantejar-se com qui vol treballar menys pel mateix salari, sinó com es pot, especialment en les empreses menudes, "ser competitiu, parlar de productivitat i tindre capacitat d'aguantar aquests estirons reguladors sense consultar". Després de destacar que a Espanya hi ha més de dos milions d'empreses, el 98% molt menudes, s'ha preguntat "com aguantaran aquest estiró", i ha considerat que l'avantprojecte de llei que planteja el govern "no té molt de sentit" i "no és bo per a l'economia".
Garamendi reclama diàleg social real i parlar també de temes com l'absentisme
Garamendi ha instat el govern que faça el que haja de fer, però ha demanat que no en diga diàleg social, i ha dit que la patronal plantejarà la seua postura "amb total lleialtat", perquè se sent "responsable de la defensa dels menuts" i "els més febles —ha dit— són els que patiran aquest plantejament". "Ningú està dient que no es reduïsca el temps del treball. El que diem és que siga a través del diàleg social i en els convenis, perquè poc té a veure un sector amb un altre", ha dit, i ha reclamat que s'aborde també la qüestió de l'absentisme laboral.
El president de la patronal s'ha mostrat partidari que puga existir una certa competència entre les comunitats autònomes, sempre "dins d'un orde" i "dins de la lleialtat", però ha demanat que aquesta competència siga "per a aprendre del que ho fa bé".