Directes
Ara en la televisió
GRADA 20:30
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DE LA NIT

La presidenta de la patronal del calcer: "L'execució dels fons Next Generation no està arribant a les pimes"

Marián Cano (Avecal) assegura que l'aposta de les empreses per la sostenibilitat és "clara", però reclama més suport de les administracions i les mateixes regles de joc per a les importacions de països extracomunitaris

Entrevista a Marián Cano, este dimecres

Este 2024 no és un bon any per al calcer, que no ha aconseguit encara alçar del tot el cap des de la pandèmia de covid-19 i arribar a les xifres de negoci prèvies. Així ho ha reconegut en una entrevista este dimecres en Les notícies del matí Marián Cano, que és presidenta d'Avecal, la principal patronal valenciana del sector. A este inici d'any "complicat" s'afegeix el fet que els anomenats Next Generation, els fons de recuperació econòmica injectats des de la Unió Europea als països colpejats per la crisi sanitària, no han tingut a penes repercussió en les empreses xicotetes i mitjanes, les pimes, que són la tipologia majoritària este mercat productiu a la Comunitat Valenciana. "L'execució dels fons Next Generation no està arribant a les pimes, això és una realitat", ha dit, contundent.

L'empresària, que va concórrer en les eleccions al Parlament Europeu en la candidatura del PP que encapçalava el valencià Esteban González Pons, ha lamentat que tant estes subvencions dissenyades a Europa com els Perte (projectes estratègics per a la recuperació i transformació econòmica) impulsats després del coronavirus pel govern espanyol per a transformar el teixit industrial i fer-lo més competitiu no estan ajudant a la recuperació econòmica de les empreses familiars. En concret s'ha referit al Perte de descarbonització, que és el que inclou la partida del tèxtil, i ha lamentat que la "burocratització" que comporta els dificulta la sol·licitud d'ajudes perquè està "lluny dels temps" amb què treballen. "No està pensat per les pimes, ni per a la realitat del que necessitem les pimes", ha recalcat.

Cano ha recordat que el del calcer ha sigut un sector "vertebrador" a la vall del Vinalopó, que ha permés el desenvolupament econòmic de la zona i que des de la pandèmia està passant dificultats perquè "el consum de moda no acaba d'arrancar", sobretot en un context d'inflació de preus en què la renda de les famílies es redueix, i per això "prioritzen les despeses de primera necessitat". Així ho demostren els resultats del primer semestre de l'any, en què l'índex de producció ha caigut un 14% i les exportacions s'han retallat un 12,9%.

Estem convençuts que el calcer del futur serà sostenible o no serà
Volem que la regulació, transparència i traçabilitat dels productes siga la mateixa per a tots

En este context tan advers per a les empreses del calcer, la presidenta de la principal patronal valenciana en este mercat ha reclamat als governs que els plans estratègics s'adapten a la realitat del sector, perquè d'eixa manera és com poden implementar polítiques per a ajudar-los a créixer, aconseguir un posicionament global més important i avançar en sostenibilitat i innovació. "Tots els deures que tenim damunt de la taula haurien de tindre mesures de les administracions que donaren suport a estes apostes de les empreses", ha defensat.

La dirigent d'Avecal ha volgut deixar clar que l'aposta de les empreses espanyoles del calcer és "clara", tant des del vessant mediambiental com des de la social i econòmica. "El calcer del futur serà sostenible o no serà" ha afirmat. No obstant això, ha reclamat més flexibilitat a la UE en la legislació sobre transició ecològica en esta indústria, perquè a les empreses més menudes no tenen temps a "assimilar" el "tsunami normatiu" que s'ha aprovat en els últims anys per a avançar a una economia més verda. I reclama que totes estes exigències siguen iguals també per als productors de tercers països que importen des de fora de la UE i contra els quals han de competir: "Volem que la regulació, transparència i traçabilitat dels productes siga la mateixa per a tots".

D'altra banda, Cano ha reivindicat el valor de les empreses valencianes i el seu pas per la Fira de Milà, cita internacional clau per al sector que reuneix anualment més de 300 productors. Allà presentaren col·leccions innovadores que evidencien "la potència" d'este mercat.

Jornada laboral de quatre dies

A la pregunta per la jornada de quatre dies que pretén implantar el Ministeri de Treball, l'empresària del calcer s'ha mostrat reticent i ha assenyalat que esta decisió no pot adoptar-se de manera "unilateral" ni fora de la negociació col·lectiva. A més, ha advertit que no es pot deixar fora de l'equació la variable de la productivitat, sobretot per a un sector "artesà" com el seu, per al qual la reducció de la jornada laboral suposaria un increment en els costos de manufactura. En este aspecte, ha sigut clara: "Tindria un cost que no podríem assumir i ens restaria competitivitat a escala global".

Fusió BBVA-Sabadell

Finalment, ha mostrat preocupació per la possible fusió del BBVA i el Banc Sabadell, sobretot després que el Banc Central Europeu i la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) va donar llum verda a l'OPA hostil que va llançar l'entitat basca per a fer-se amb la valenciana. L'empresariat del calcer alerta que un augment de la concentració bancària dificultarà l'accés de les pimes als crèdits i els faça més complicat finançar-se, especialment en un context econòmic en què encara arrossega les conseqüències de la pandèmia.

Indústria