La Comunitat Valenciana va encapçalar durant el mes de febrer la pujada de la inflació a Espanya

Els preus dels aliments, a més, van repuntar un 17,2%. Això són 0,6 punts per damunt de la mitjana

Imatge d'arxiu d'un supermercat
Imatge d'arxiu d'un supermercat / Alex Tihonovs (Shutterstock)
À Punt NTC
Laura Garsando @apuntnoticies
14 de març 2023 - 09:31 Actualitzat: 14 de març 2023 - 21:43

Els preus continuen sense tocar sostre el 2023, tant a la Comunitat Valenciana com en el conjunt d'Espanya, impulsats per l'encariment històric de l'alimentació i, en segon terme, de l'electricitat. Després d'un semestre el 2022 marcat per la tendència a la baixa, l'Índex de Preus al Consum (IPC) ha tornat a repuntar enguany i acumula ja dos mesos a l'alça, a pesar de les mesures implementades pel govern espanyol per a rebaixar l'IVA en alguns productes bàsics. Febrer ha accelerat la inflació, segons les dades que ha confirmat aquest dimarts l'Institut Nacional d'Estadística (INE). En termes interanuals, l'IPC puja un 6% en el territori valencià en el segon mes de l'any, tres dècimes més que en gener. El percentatge de creixement és exactament el mateix que el de l'Estat, després que l'ens estadístic haja retallat 0,1 punts la xifra avançada fa dues setmanes (6,1%).

Les dades publicades aquest dimarts per l'INE constaten que la bateria d'iniciatives de l'executiu de coalició no han aconseguit encara controlar els preus. La inflació no dona treva, tot i la baixada de l'IVA dels aliments bàsics, o d'altres mesures que ja estan en vigor des de fa diversos mesos, com ara la reducció d'impostos en els rebuts de la llum i el gas, els descomptes en el transport públic o l'anomenat mecanisme ibèric. Darrere d'aquest rebot està fonamentalment el creixement dels preus en l'alimentació. A la Comunitat Valenciana són un 2,7% més cars ara que fa un mes i un 17,2% més alts que fa just un any. És a dir, que si ara anem a un supermercat a comprar una cistella de productes, pagarem 117,2 euros per la mateixa quantitat que ens costava 100 el febrer del 2022.

Les xifres d'Estadística assenyalen que la taxa interanual del grup d'aliments i begudes no alcohòliques s'ha incrementat més d'un punt per damunt de la del mes passat al territori i és sis dècimes superior a la mitjana nacional, que està en el 16,6%. Les dades valencianes, tot i que evidencien uns preus desbocats en la cistella de la compra, es mantenen a distància dels registres d'altres territoris, com ara Extremadura i Canàries, on la inflació observada en aquests mateixos grups és del 19,1% i 18%, respectivament.

En termes generals, els productes que més han influït en el comportament de la inflació són els llegums i les hortalisses, que s'han encarit més que l'any passat. També puja el preu de la carn, que el 2022 va abaratir-se, mentre que el del peix i el marisc baixa menys del que ho ha fet aquest febrer, destaca l'INE. A més, l'organisme subratlla també la pujada del preu de l'electricitat, que contrasta amb la rebaixa que va experimentar en el mateix període de l'any passat.

El sucre i la llet, els que més s'encareixen

D'acord amb l'INE, els increments de preu més elevats en taxa interanual corresponen al sucre (+46,7%), la llet (+33,8%), l'oli (+33,3%), els ous (25,4%), els cereals (23,9%) i les creïlles (23,1%). A pesar que l'IVA s'ha rebaixat o eliminat per complet en alguns aliments, molts continuen presentant pujades molt rellevants en taxa interanual, com per exemple els llegums i les hortalisses fresques (+22,1%), el pa (+14%) o la fruita fresca (+7%)

El Ministeri d'Afers Econòmics atribueix l'encariment de llegums, hortalisses i fruita fresca a "una reducció puntual de l'oferta a conseqüència d'unes condicions meteorològiques desfavorables a Espanya i altres països comunitaris". I recorda que han augmentat de manera "similar" a França i "inferior" a Alemanya.

Els preus s'acceleren un 1,2% en només un mes

La taxa anual de l'IPC s'incrementa en una desena de comunitats autònomes durant febrer, encara que la valenciana es manté entre les que registren els creixements més baixos, de 0,3 punts. El rànquing d'augment de la inflació l'encapçala Canàries, on la taxa experimenta un bot de fins a mig punt. Castella-la Manxa és el territori on aquest indicador és més alt: se situa en un 6,9% interanual, quasi un punt per damunt de la Comunitat Valenciana. Amb un 5,2%, Madrid és l'autonomia on menys s'ha disparat la inflació al llarg dels darrers dotze mesos.

En el context general, però, l'IPC interanual es troba encara lluny del sostre rècord assolit als mesos de juliol i agost. Aleshores va escalar fins al 10,9%, el nivell més alt des de setembre del 1984, per a després iniciar un descens que s'ha mantingut a la Comunitat Valenciana durant quatre mesos, entre setembre i desembre. No obstant això, posar el focus només en l'evolució específica dels preus al febrer evidencia com estan tornant a accelerar-se els preus. En taxa mensual, el territori encapçala la pujada de l'IPC al costat de les Canàries, un 1,2% més que el gener.

L'INE també revisa a la baixa —una dècima menys— la taxa de variació anual de la inflació subjacent, que no contempla els aliments frescos ni l'energia per ser més volàtils. Febrer es queda, per tant, en el 7,6%, una dècima més que gener i el percentatge més alt des de desembre del 1986.

També et pot interessar

stats