Directes
Ara en la televisió
A LA SACA
Ara en la ràdio
PODRÍEM FER-HO MILLOR (reemissió)

El preu dels aliments en maig es relaxa fins al 4,1%, però la inflació torna a repuntar

L'índex general creix fins al 3,7%, el més alt en un any, mentre que el subjacent talla huit mesos de descensos i tanca en el 3% interanual

Una dona en l'aparador de fruites i verdures d'un mercat / Europa Press

La cistella de la compra torna a estar a l'alça, tant a la Comunitat Valenciana com a tot Espanya. L'índex de preus de consum (IPC) en el territori ha repuntat en maig fins a situar-se en el 3,7% interanual, quatre punts per damunt del mes anterior i un més que la mitjana estatal (3,6%).

L'encariment de l'electricitat, que en el mateix període de l'any 2023 va baixar, i un abaratiment menor dels carburants són els factors que han impulsat els preus dels productes i serveis cap amunt, segons es desprén de les dades difoses este dijous per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Un repunt que arriba després d'uns mesos de creixement contingut i cert estancament en els voltants del 3%. De fet, el percentatge d'inflació interanual de maig —és a dir, el que compara amb el mateix mes però del 2023— és el més alt anotat al territori autonòmic des de fa més d'un any: cal retrocedir fins a abril de l'any passat per a trobar un registre superior.

Veure més

El comportament dels aliments i les begudes no alcohòliques, en canvi, es modera lleugerament este mes i ajuda a suavitzar en certa manera l'increment de l'IPC general. Este grup, un dels que més atenció ciutadana ha concentrat en el darrer any, té repercussió negativa en l'última actualització perquè es queda en un augment del 4,1% des de maig del 2023. Són dos dècimes de creixement menys que a l'abril i tres per davall de la variació interanual de la mitjana espanyola, que avança al 4,4%.

La fruita i la carn comencen a frenar-se

L'INE atribueix este descens en l'alimentació en gran part a l'alleujament dels preus de les fruites i la carn si es comparen amb maig de 2023, i també a la baixada dels olis i greixos, que contraresta la pujada de l'any anterior.

Dels components de la cistella de la compra, l'oli d'oliva continua sent el que més s'incrementa. Encara que es manté pels núvols, un 62,8% més car que fa un any, ha baixat lleugerament en taxa mensual —2,1% menys respecte d'abril—, cosa que no ocorria des de gener de 2023. Des de gener de 2021, abans que esclatara la guerra d'Ucraïna que ha generat en gran part l'espiral inflacionària actual, el preu de l'oli d'oliva s'ha multiplicat per tres. D'altra banda, en maig també s'han encarit els sucs de fruites (+15,9%), la fruita fresca (+12,1%), el xocolate (+9,2%), la carn d'oví (+8,9%), els llegums i hortalisses congelades (+7,5%) i els productes de confiteria (+7,4%).

En canvi, passen a terreny negatiu altres olis comestibles (-17,8%); les pizzes i quiches (-4,4%); la llet desnatada (-3,7%), altres productes a base de cereals (-3,4%) i les pastes alimentoses (-2%). Tots estos productes de consum s'han abaratit l'últim mes.

Veure més

L'INE, que ha confirmat l'avanç de dades estatals publicat fa dos setmanes, actualitza també la xifra d'inflació subjacent valenciana per al quint mes de 2024, que tanca en el 3%. Este paràmetre, que exclou del càlcul l'energia i els productes frescos per considerar-los més volàtils, capgira la tendència dels últims huit mesos i creix per primera vegada des d'agost en taxa interanual. El percentatge, una dècima superior que el notificat a l'abril, coincideix també amb el valor estatal. És el que segueixen de ben a prop les anàlisis especialitzades perquè permet radiografiar els preus més a llarg termini. En termes mensuals la inflació en la comunitat s'incrementa 0,3 punts més, la meitat que el mes anterior, i calca la mitjana estatal.

Els preus de l'energia i el turisme, a l'alça

El grup de productes que més s'han encarit en maig de 2024 a la Comunitat Valenciana —respecte del mateix mes de l'exercici anterior— és el que inclou l'habitatge, aigua, electricitat, gas i altres combustibles. Ho fa en més de punt i mig en sols un mes, fins al 6,1% interanual. També destaca el transport, que arrossega la inflació i s'anota més d'un punt de variació respecte d'abril, per l'encariment dels combustibles, i es queda en el 3,9% anual.

La restauració i l'hoteleria és altre dels sectors que continua en el punt de mira: en maig puja dos dècimes i continua estancat per damunt del 5% des de fa ja dos anys. D'esta manera, els preus dels paquets turístics es mantenen disparats a les portes d'un nou estiu. De fet, segons l'estadística de l'INE, les majors pujades respecte de maig de 2023 després de l'oli d'oliva les anoten el transport de passatgers per mar (+22,2%) i els paquets de turisme nacionals (+17,7%). En l'extrem contrari, el preu dels vols internacionals cauen un 7,5%.

Per al Ministeri d'Economia, l'evolució de la inflació continua reflectint "la capacitat de l'economia espanyola de compatibilitzar el creixement econòmic més alt entre els principals països de la zona euro amb una moderació dels preus i el manteniment de suport als més vulnerables". En un comunicat, el departament liderat per Carlos Cuerpo destaca que "continua millorant el poder adquisitiu de les famílies, que ja han recuperat el nivell previ a la pandèmia, i la competitivitat de les empreses espanyoles".

També et pot interessar