El preu dels aliments i de la vivenda continuen disparats
Hi ha diferències de més d’un 500% entre el preu d’origen i de venda final de la taronja, la ceba i la llima
El Banc Central Europeu ha anunciat este dijous per primera vegada en els últims huit anys una baixada dels tipus d’interés —un quart de punt fins al 4,25%—, però ho ha fet a pesar que els preus dels aliments continuen a l’alça. El sindicat agrari Coag ha denunciat la diferència abismal dels preus per quilo que es paguen en origen als llauradors i els que paguen els consumidors.
Un exemple flagrant és el de la taronja. A la Comunitat Valenciana el preu que es paga en origen és de 31 cèntims el quilo, mentre que els consumidors acaben pagant més de dos euros. Es tracta d’una pujada d’un 560% en eixe itinerari. En la ceba, la diferència encara és més gran, arriba a multiplicar-se set voltes i puja vora un 650%.
El preu de la tomaca és també molt cridaner, entre els 0,29 cèntims d’origen i dos euros amb vint. Un 660% més. I, finalment, la llima, perquè és on la diferència és més gran de tots els aliments: es multiplica el preu un 760%.
També està disparat el preu de l’habitatge lliure que ha pujat un 6,3% en el primer trimestre, la crescuda més elevada des de l'estiu de 2022. És una dada de l'índex de preus de l'habitatge on es recull que este impuls en els preus es dona tant en la vivenda nova com en la de segona mà. En concret el preu de la construcció nova és un 10% més cara que al primer trimestre de l'any passat. En el cas de la segona mà, els preus s'han encarit un 5,7% respecte del mateix període del 2023.