El preu del combustible torna a baixar a tocar l'agost

El litre de gasoil es manté per segona setmana per davall de l'euro i mig, mentre que la gasolina es queda en 1,62

Una estació de servei a la Comunitat Valenciana (arxiu)
Una estació de servei a la Comunitat Valenciana (arxiu) / Shutterstock

El preu del combustible ha tornat a baixar a Espanya durant l'última setmana, segons assenyalen les dades del Butlletí Petrolier de la Unió Europea (UE) conegudes este dijous. En el cas de la gasolina l'abaratiment és del 0,43%, un fet que situa l'import mitjà que veurem en els assortidors per cada litre en 1,617 euros, semblant als nivells de finals de juny. El gasoil, per la seua banda, acumula una segona setmana per davall del llindar de l'euro i mig després de caure un 0,53%. Cada litre costa de mitjana 1,492 euros, un preu semblant al marcat a principis de mes.

L'alleujament en les tarifes dels carburants és el segon consecutiu després del lleu repunt experimentat a mitjan juliol i arriba a l'1,492 a tocar del segon gran èxode vacacional de l'estiu, que comença a l'agost. Si comparem amb el començament de l'any, les persones propietàries de vehicles amb motors de benzina queden més perjudicades, ja que per cada litre han de pagar un 5,34% més que en gener. En canvi, el gasoil d'automoció és pràcticament igual, perquè a penes ha baixat un 0,13%.

En comparativa anual este carburant sí que ix pitjor situació, perquè s'ha encarit un 1,84% en comparació amb la mateixa setmana de juliol del 2023, mentre que la pujada de la gasolina ha sigut sols del 0,12%. Si fa un any omplir un dipòsit estàndard de 55 litres amb este producte costava 88,82 euros, ara cal pagar onze cèntims més: ens costaria 88,93 euros. Però repostar amb dièsel suposa una despesa d'euro i mig més en la cartera, ja que ara ens gastaríem 82,06 euros en el tanc quan fa un any en suposava 80,57.

En qualsevol cas, els dos combustibles es mantenen molt lluny dels màxims que assoliren el juny del 2022, quan la invasió russa d'Ucraïna va disparar els preus de l'energia. La gasolina és ara mateix un 16,7% més barata que aleshores, quan va arribar a 1,94 euros per litre —descomptant la bonificació de vint cèntims que el govern espanyol aplicava amb caràcter general per a pal·liar els efectes de l'espiral inflacionista—. El gasoil té un import mitjà un 21,5% inferior al rècord d'1,9 euros per litre, descompte inclòs.

En la darrera setmana, el preu d'ambdós carburants s'ha quedat per sota de la mitjana a Europa: 1,736 en el cas de la gasolina i 1,614 el gasoil.

També et pot interessar

stats