El preu de l'habitatge nou supera els 2.000 €/m², el més alt des de la bambolla del 2008

Ja cal dedicar el 41% dels ingressos per a poder llogar un pis a València i el 37% a Alacant

Un bloc de vivendes en obres, en una imatge d'arxiu
Un bloc de vivendes en obres, en una imatge d'arxiu / Europa Press

Ni comprar ni llogar. Dos informes immobiliaris publicats este dimarts evidencien la preocupant situació alcista del preu de l'habitatge, cada vegada més lluny del poder adquisitiu del ciutadà mitjà. Un estudi del portal Idealista assegura que ja cal dedicar el 41% dels ingressos a València i el 37% a Alacant per a poder accedir a un pis de lloguer, per damunt del 30% recomanat pels experts. Un altre de la societat de taxació, el clúster d'empreses de valoració d'Espanya, indica que el preu de la a vivenda nova ha arribat als 2.016 €/m² a la Comunitat Valenciana al tancament del primer semestre. Supera així la barrera dels 2.000 €/m², que no s'havia trencat des de desembre del 2008, punt àlgid de la bambolla immobiliària que va precedir a la crisi econòmica de principis de segle.

València és la quarta capital de província que més esforç demana per al lloguer de vivenda, per davant de Madrid, que ocupa el quint lloc, i d'Alacant, en sexta posició. Lidera el rànquing Barcelona, amb el 46% dels ingressos. La capital del Túria és, però, la tercera on més ha crescut l'esforç per al lloguer; cinc punts més que fa un any. A Castelló de la Plana, llogar una vivenda requereix de mitjana el 23% dels ingressos de la llar, el mateix percentatge que l'any passat i per davall del màxim recomanat. Per províncies, València és la quarta que més ingressos reclama per a llogar (40%). Alacant ocupa la sèptima posició, empatada amb Madrid (37%).

Segons Idealista, de mitjana a Espanya cal dedicar un 23,1% dels ingressos de la unitat familiar per a comprar un habitatge i fins al 35,7% en el cas del lloguer.

Comprar a Benidorm (2.291 €/m²), més car que a València (2.245 €/m²)

Per la seua banda la societat de taxació adverteix que l'habitatge de nova construcció arrossega un creixement anual del 4% i una variació semestral de l'1,8%. De les tres capitals de província, València registra el creixement més alt (4,3%), i iguala l'increment mitjà del conjunt d'Espanya, mentre que Alacant i Castelló registren augments del 3,3% i del 3,1% respectivament.

L'estudi també destaca l'evolució de municipis com Benidorm (Marina Baixa), Torrent (Horta Sud), Torrevella (Baix Segura), Sagunt (Camp de Morvedre) i la Vila Joiosa (Marina Baixa), on el preu mitjà ha pujat del 4,5% durant els últims dotze mesos, més ràpidament que València capital.

Benidorm és el municipi amb el preu més elevat (2.291 €/m²): supera, fins i tot, València (2.245 €/m²). Benicàssim (1.979 €/m²), a la Plana Baixa, és el següent municipi més car (1.979 €/m²), per damunt de capitals de província com Alacant (1.677 €/m²) i Castelló (1.614 €/m²).

6,5 anys de sou íntegre per a pagar un habitatge mitjà

Per a pagar un habitatge mitjà, el valencià necessita dedicar sis anys i mig de salari íntegre, un any menys que els 7,6 de mitjana a Espanya i encara lluny dels díhuit anys registrats a les Illes Balears. Este índex d'esforç immobiliari, que mesura la capacitat d'una economia mitjana, s'ha mantingut estable des de fa un any a la Comunitat Valenciana.

D'altra banda, l'índex d'accessibilitat de la societat de taxació, que determina l'equilibri entre el preu mitjà de la vivenda i la capacitat d'endeutament adequada per a l'adquisició segons la renda mitjana, s'ha incrementat lleugerament fins als 92 punts en el segon trimestre de 2024, tres més que el març de 2024 i dos menys que fa dotze mesos.

La societat de taxació atribueix l'evolució alcista a la conjunció de factors com la demanda sostinguda de vivenda nova, l'escassa oferta i l'augment dels costos de construcció. L'organisme anticipa que la rebaixa de tipus d'interés estimularà encara més la demanda, pels préstecs hipotecaris més favorables.

També et pot interessar

stats