El preu de l'oli d'oliva afecta famílies i restauradors: "Si continua pujant, haurem de prendre mesures"

La inflació i les males collites n'han disparat el preu, que s'ha encarit més d'un 15% en l'últim mes i mig

Botelles d'oli en un supermercat / À Punt NTC

La pujada del preu de l'oli d'oliva, que costa una mitjana de nou euros el litre, ha fet que moltes famílies en retallen el consum o busquen alternatives i que els restauradors comencen a prendre mesures. La inflació i les males collites n'han disparat el preu, que s'ha encarit més d'un 15% en l'últim mes i mig, el que ha fet caure un 12% el consum respecte a l'any passat.

Algunes famílies arriben a prescindir-ne. La majoria han començat a cuinar amb menys oli o a buscar alternatives com el gira-sol, el de soja o el de llavors, a poc més de dos euros el litre. "Seguim utilitzant oli d'oliva per a fer les truites i per a fer les tapes. Si segueix pujant, haurem de prendre mesures", lamenta una hostalera a À Punt NTC.

En alguns locals s'arriben a gastar prop de 20 litres d'oli d'oliva al mes. Per això, ara comencen a comparar preus, cosa que abans no feien. En la majoria dels plats l'oli d'oliva és insubstituïble, i per això, si no frenen els preus, es plantegen prendre mesures com apujar el preu o l'ús de greixos alternatius per tal de no hipotecar-se, però els nutricionistes recorden: l'oli d'oliva és cardiosaludable i el que té més nutrients.

També et pot interessar

stats