Els preus dels aliments de Nadal pugen un 6,1%, amb els percebes disparats un 30%
De les dades de l'observatori de l'OCU es desprén que els augments més importants se centren en productes amb una oferta més reduïda de l'habitual, com el marisc o el peix, i amb forta demanda en festes
Els preus de diversos productes d'alimentació típics de Nadal han pujat un 6,1% de mitjana en els primers dies d'este mes de desembre, i destaquen les alces observades en els percebes (30%), les angules (19%), el lluç a talls (19%) i les cloïsses (12%), segons l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU).
De l'"Observatori de Preus de Nadal" publicat este dilluns per l'organització es desprén que el comportament dels diferents aliments ha sigut "molt dispar", amb alces també per al redó de vedella (6%), el polit sencer (5%), el llobarro (4%) i, en grau més baix, les ostres (2%), la magrana (2%), el pernil d'acevall (1%), el besuc (1%) i la col llombarda (1%). A més, mantenen el preu els llagostins, el corder en quarts i la pularda sencera, mentre que baixa la pinya (-3%).
De les dades es desprén que els augments més importants se centren en productes amb una oferta més reduïda de l'habitual, com el marisc o el peix, i amb forta demanda en este temps.
Els aliments més cars: les angules (1.369 euros/kg)
Així, alguns dels aliments nadalencs més cars fins a la data són: les angules (1.369,38 euros el quilogram), els percebes gallecs (80,39 euros el quilogram), el pernil ibèric (62,09 euros el quilogram), el besuc (59,95 euros el quilogram), les ostres (26,64 euros la dotzena), les cloïsses (25,99 euros el quilogram), el corder en quarts (21,44 euros el quilogram), el redó de vedella (18,11 euros el quilogram) i el lluç a talls (15,51 euros el quilogram).
En este context, l'OCU ha advertit que el preu dels aliments continua sent un 35,5% més car que fa tres anys. Una situació que, segons l'organització, "justificaria la suspensió de la segona pujada de l'IVA prevista per a gener", ha indicat.
A més, ha tornat a insistir perquè la carn i al peix passen a considerar-se com a aliments bàsics, de manera que se'ls rebaixe l'IVA de l'actual 10% al 2%.