Els preus es disparen al juny i situen la inflació valenciana en el 10,2%

El transport i l'habitatge són els sectors que encapçalen encariment en l'últim any, vora el 20%, segons les dades de l'INE

Una persona reposta combustible en una gasolinera
Una persona reposta combustible en una gasolinera / Alberto Ortega (Europa Press)

L'índex de preus al consum (IPC) s'ha disparat al juny un 10,2% a la Comunitat Valenciana en taxa interanual, més de punt i mig respecte del mes de maig (8,7). És a dir, que els preus s'han encarit en aquesta proporció en comparació amb el mateix mes del 2021 i l'increment percentual s'equipara al del conjunt d'Espanya, segons les dades publicades aquest dimecres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE) i que confirmen les avançades a començament de mes. És la taxa més elevada des d'abril del 1985.

El sisé mes de l'any tanca amb la inflació desbocada en tot el territori estatal: els preus repunten sense excepció en totes les comunitats autònomes i la variació anual supera el 10% en tretze d'aquestes. Un augment que respon principalment a l'encariment dels combustibles i dels aliments frescos, segons l'ens estadístic. Eliminats de la cistella de la compra els elements més volàtils (aliments frescos i energia), la inflació subjacent està en el 5,5%, la taxa més elevada des d'agost del 1993.

A la Comunitat Valenciana la taxa interanual d'inflació escala 1,6 punts respecte al maig i encadena tres mesos en ascens, fins a situar-se en nivells pareguts al març. Aleshores començaven a fer-se sentir els efectes de la invasió d'Ucraïna ordenada per Rússia. La inflació acumulada en el que portem d'any se situa en el 6% i la variació mensual, que compara l'evolució dels preus amb els de maig, és de l'1,9%.

Les pujades més destacades en els últims dotze mesos es donen en el transport (+20,1%), aliments i begudes no alcohòliques (+13,7%) i habitatge (+19%). També s'encareixen les begudes alcohòliques i el tabac (+3,8%), el parament de la llar (+6,4%), hotels, cafés i restaurants (+7%), oci i cultura (+2,5%), medicina i ensenyament (+1,3% en tots dos casos) i vestit i calcer (+0,2%). L'únic sector en què han baixat els preus respecte a juny de 2021 és el de comunicacions, amb un 0,2% menys interanual.

En variació mensual, encapçalen el repunt els transports (+5,1%), l'habitatge (+3,6%), aliments i begudes no alcohòliques (+1,7%), hotels, cafés i restaurants (1,8%) i oci i cultura (1,1%). També augmenten, encara que en menor proporció, les begudes alcohòliques i el tabac (amb una pujada del 0,8%), el parament de la llar (0,6%) i altres (0,4%).

Per contra, els preus baixen en vestit i calcer (amb una reducció de l'1,3%), medicina (-0,2%) i comunicacions (-0,1%), mentre que es mantenen invariables en l'ensenyament.

La fruita de temporada, més cara

La pujada generalitzada en els preus de l’electricitat i els carburants, així com l’augment de la demanda de fruita tradicionalment consumida en temporada estival, com el meló d’Alger, les cireres o les bresquilles, estan encarint de manera notable aquests productes. Uns preus alts que, en alguns casos, estan darrere d'alguns canvis d’hàbits alimentaris a les llars valencianes que posen en perill la salut.

També et pot interessar

stats