Els preus tornen a escalar al novembre fins al 2,4% tot i la moderació dels aliments

La inflació general creix set dècimes per l'encariment de l'electricitat i els carburants, mentre que l'IPC en la cistella de la compra continua contenint-se i es manté en l'1,5%

Un mercat amb decoració de Nadal a València (arxiu)
Un mercat amb decoració de Nadal a València (arxiu) / Shutterstock

El cost general de la vida ha tornat a repuntar a la Comunitat Valenciana al novembre. Les dades facilitades este divendres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE) confirmen l'increment dels preus avançat fa dos setmanes a escala nacional, que es trasllada també al mapa autonòmic. L'índex de preus al consum (IPC) valencià ha crescut set dècimes des d'octubre i tanca l'últim mes de l'any en el 2,4% en taxa interanual, coincidint amb el paràmetre estatal. La tendència general és a l'alça en totes les comunitats autònomes, encara que el més acusat està al País Basc (2,9%) i les Illes Balears (2,8%).

Amb esta nova pujada de novembre, l'indicador que mesura l'evolució general dels preus encadena dos mesos a l'alça, fonamentalment per l'encariment de l'electricitat i els carburants. La bona notícia és que la inflació de l'alimentació es retalla una dècima fins a l'1,5%, lleugerament per davall de la mitjana espanyola, i es manté continguda en nivells mínims dels últims tres anys. El percentatge significa que estos productes són ara més cars que en el mateix mes del 2023, però han crescut en una proporció menor.

L'oli d'oliva s'abarateix per primera vegada

Esta desacceleració dels preus s'explica per caigudes molt rellevants com la de l'oli d'oliva, que ha deixat de ser l'element de la cistella més disparat i s'ha abaratit un 3,7%. Tot i això, si comparem la situació amb gener del 2021, acumula un augment del 154,6%. Hi ha més aliments que ara ens costen menys com ara el xocolate (-11,8%), altres olis comestibles (-3%) i la pizza i la quiche (-2,8%).

D'esta manera, l'alleujament en les butxaques de les famílies quan van a fer la compra s'accentua un altre mes, quan estem ja a les portes de Nadal. Cal recordar que tant les dades de novembre com les d'octubre estan marcades també per la pujada de l'IVA dels aliments de primera necessitat, en el marc del procés de normalització de l'impost que el govern espanyol ha previst dur a terme de manera escalonada.

L'habitatge fa pujar els preus a la Comunitat Valenciana

Segons l'INE, el grup que més influeix en l'escalada de la taxa general de l'IPC valencià el penúltim mes del 2024 és clarament l'habitatge, que s'ha disparat un 8,6% respecte de novembre del 2023, perquè és el que inclou l'aigua, l'electricitat i el gas. El percentatge de variació anual, a més, ha crescut quatre punts des d'octubre. Les dades de subclasses difoses per l'ens estadístic mostren, en concret, que el rebut de la llum és ara mateix un 19,8% més car a Espanya que fa just un any —esta xifra no està disponible a escala autonòmica—. També fa augmentar el cost de la vida la inflació en restaurants i hotels, que a pesar de retallar-se una dècima en l'últim mes, continua elevada i tanca l'any amb un 4,3%.

Per contra, el transport concentra la baixada més notable dels preus, que són actualment un 1,1% més barats que en el mateix període del 2023. La inflació es queda en terreny negatiu a pesar que l'últim mes ha estat marcat per l'encariment dels combustibles, que contrasta amb la davallada experimentada l'any passat.

Pel que fa a la inflació subjacent, que no té en compte els preus de l'energia ni els aliments frescos en el càlcul perquè són més volàtils, reverteix la tendència a la baixa que mantenia des de maig i rebota una dècima fins al 2,4%. No obstant això, es manté continguda i continua dibuixant un escenari d'estabilització de preus després de la crisi inflacionària que va tocar màxims l'estiu del 2022. En comparativa mensual, l'IPC augmenta un 0,4%, una dècima més que a l'octubre.

El Ministeri d'Economia ha destacat que la mitjana de la inflació en els últims dotze mesos s'ha situat en el 2,8% i manté la tendència descendent respecte al pic assolit el 2022. L'indicador s'ha reduït un punt respecte a la mitjana del 2023 i és quasi tres vegades inferior a la de l'any anterior. "Esta reducció posa de manifest l'eficàcia de les mesures de política econòmica que s'han posat en marxa, que estan permetent compatibilitzar el creixement més gran entre les principals economies de la zona euro i la contenció continuada de la inflació", assenyala en un comunicat el departament liderat per Carlos Cuerpo.

També et pot interessar

stats