La producció citrícola valenciana caurà un 7,3% esta campanya per la calor i la falta de pluja

La producció de clemenules, una de les varietats més extenses, es desplomarà un 28,5%

Recollida de taronges / Europa Press
Una persona collint taronges / Europa Press

La producció valenciana de cítrics descendirà un 7,3% esta campanya 2024/25 a causa de les altes temperatures i la falta de pluges, una reducció que registrarà substancials variacions en la distribució per varietats. Es tracta de la tercera campanya consecutiva en la qual l'aforament nacional de cítrics queda per davall dels sis milions de tones, amb un descens de l'1% respecte a la campanya passada i d'un 8,6% respecte a la mitjana de les últimes cinc.

La previsió a la Comunitat Valenciana és de 2,676 milions de tones, amb un 7,3% de producció menys que en la campanya passada i un 14,4% menys que la mitjana de les últimes cinc. La producció de taronges dolces es reduirà en un 2,4% respecte a la campanya anterior i suposarà un 16,2% menys que la mitjana de les últimes cinc, segons Cooperatives Agroalimentàries.

En xicotets cítrics s'incrementarà la producció de satsumes (33,9%) i es reduirà lleugerament la del subgrup d'híbrids (1,4%). El canvi més notable es produirà en el subgrup de clementines, i especialment de la varietat clemenules, que baixarà un 28,5%.

Primera part de campanya amb més dinamisme

El president de Cooperatives, Cirilo Arnandis, ha avançat que s'espera una primera part de campanya amb més dinamisme, per a la qual cal estar pendent de l'efecte sobre els calibres finals que puguen tindre les pluges previstes per a estes setmanes.

En la segona part arribarà l'inici de la campanya d'exportació de tercers països, especialment Egipte, i caldrà veure les possibles variacions que es puguen produir en les revisions dels aforaments, segons ha dit.

Arnandis ha apuntat que, a més del descens productiu, les altes temperatures i la falta de pluges també condicionarà la campanya citrícola en la proliferació de plagues i malalties.

Reducció de taronja per a suc

En termes comercials, la campanya també estarà marcada per la reducció de taronja per a suc disponible en el mercat, provocada per la baixa producció de països referents com el Brasil. Això tindrà l'impacte tant en el circuit de la indústria com en el de la comercialització en fresc, que podria derivar part de la producció de menor aptitud comercial a la transformació amb més garanties, segons Arnandis.

Malgrat els descensos de producció previstos, Arnandis incideix en el fet que els cítrics seran "de la màxima qualitat", la qual cosa reforçarà "un any més la posició d'Espanya com un dels principals països productors del món i el major comercialitzador en fresc".

També et pot interessar

stats