Directes
Ara en la televisió
DORAEMON

La producció de la DO Raïm de Taula del Vinalopó en Saquets arribarà als quaranta milions de quilos

El president de la DO, José Enrique Sánchez, destaca que la nit de Cap d'Any "es poden arribar a consumir dos milions de quilos de raïm de la varietat Aledo"

Cultiu de Raïm de Taula del Vinalopó en Saquets / À Punt NTC

La producció d'enguany de la DO Raïm de Taula del Vinalopó en Saquets està al voltant dels quaranta milions de quilos. Així ho ha destacat en Les notícies del matí el president de la DO, José Enrique Sánchez, que ha explicat que la producció i la venda del raïm ha sigut "molt bona" i els preus també "correctes". "Els agricultors arreplegaran beneficis i a veure si podem anar renovant algunes plantacions, que ja ens fa falta".

José Enrique Sánchez ha explicat que tot el que tenen dins de la DO són varietats de raïm amb llavor, encara que ja s'estan fent proves amb varietats sense llavor. Des de setembre, ha indicat, ja presenten diferents varietats que es poden anar consumint —com la Victòria, Dona Maria o Itàlia— fins a arribar a Nadal amb la coneguda Aledo, "que només per Nadal mou un volum de quinze milions de quilos" de raïm. Calcula que un dia com la nit de Cap d'Any "es poden arribar a consumir entorn de dos milions de quilos" de raïm del Vinalopó.

Exportació a França i Itàlia

El 90% mercat del raïm de taula primerenc i de mitjana estació de setembre a novembre es destina al mercat nacional, però la varietat de Nadal, Aledo, s'exporta també a mercats internacionals com França i Itàlia, ha apuntat.

La DO de Raïm de Taula del Vinalopó en Saquets dona treball a més d'11.000 persones, segons ha indicat Sánchez, que ha mostrat preocupació per la dificultat de combatre les plagues amb els nous fitosanitaris.

"Cada vegada els productes són més específics per a cada moment de la plaga; no es mata tot i sí que és veritat que abans, tractant-ne una, controlaves unes altres. Hui dia eixes plagues es desenvolupen i són molt severes i ens falten més matèries actives per a combatre-les", ha lamentat.

L'origen de la DO Raïm de Taula del Vinalopó en Saquets

Al començament del segle XX, una plaga assolava els ceps alacantins. Un veí de la Vall del Vinalopó va trobar la solució: protegir cada ram amb una bossa protectora.

La casualitat va demostrar que esta defensa no només és eficaç contra la invasió d'insectes i evita els efectes de la fumigació directa amb insecticides, sinó que, a més, manté el raïm a cobert dels rigors climatològics. No es lleva la bossa fins que no s'envasa el ram per a consumir-se.

Agricultura

També et pot interessar