La prolongada sequera s’acarnissa amb els cultius de secà com l'olivera i l'ametler

Els llauradors reclamen una línia d'ajudes extraordinària per a no haver d'abandonar els camps

Ametlers afectats per la sequera / La Unió Llauradora i Ramadera

La situació de sequera persistent que pateix la Comunitat Valenciana està afectant de ple els principals cultius de secà, especialment les oliveres i els ametlers.

Els agricultors valencians han perdut cent milions d'euros pels cultius fets malbé a causa de la falta d’aigua i el sector calcula una caiguda de la producció per a la pròxima campanya que podria arribar fins al 80%.

Són temps complicats per a qui viu del camp, com Rebeca Sales, llauradora a l’Alt Maestrat. “Enguany esperem una campanya d’olives molt roïna; la producció serà zero”, lamenta.

Pel que fa al cultiu de l’ametla, esta agricultora d’Albocàsser assegura que només estan tenint un 40-50% de producció i que “a molts camps no serà rendible anar a fer-ne la collita”.

En uns termes molt similars s’expressa Carles Peris: "En l’olivar, per exemple, ja estem parlant d’una caiguda al voltant del 80% i, en els fruits secs, com les ametles, tindrem una davallada del 35 al 40%” , apunta el secretari general de la Unió Llauradora i Ramadera.

El sector demana una línia extraordinària d’ajudes

La falta de pluges dels últims mesos ha provocat una situació crítica en estos dos cultius clau: les oliveres quasi no tenen fruit i, en moltes zones, els ametlers s’estan secant. Es dona, a més, la circumstància que molts d’estos cultius, amb baixos rendiments, es troben en zones en risc de despoblament.

Per això, els llauradors reclamen als governs central i autonòmic ajudes per a pal·liar els efectes de la sequera sobre estos cultius i evitar que els productors acaben abandonant les explotacions.

També et pot interessar

stats