Desenes de transportistes valencians ja registren pèrdues econòmiques per les protestes d’agricultors a França

La patronal dels transportistes recomana posposar els viatges per les carreteres gal·les, on ja s'han registrat assalts puntuals, per por d'un "divendres negre"

Desenes d'agricultors tallen el pas en una autopista francesa / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
26 de gener 2024 - 10:00 Actualitzat: 26 de gener 2024 - 21:50

Jornada molt complicada la d'aquest divendres per als camioners valencians que necessiten travessar les carreteres de França per a portar mercaderies a aquest país o altres parts de Centreeuropa. Els agricultors gals han convocat una protesta contra el govern d'Emmanuel Macron que ja està repercutint en la feina dels transportistes. Diverses autopistes franceses estan bloquejades des de dimecres i això afecta també el pas de la Jonquera, entre Girona i Perpinyà. Les mobilitzacions han pujat de to en les últimes hores i hui els sindicats agraris francesos volen tallar les principals vies del país per a posar París sota setge i mostrar el malestar creixent del camp. Reclamen més polítiques que els protegisquen del que consideren una competència deslleial dels productes espanyols, per això tenen els camioners en el centre de la diana.

La Federació Valenciana d'Empresaris del Transport i la Logística (FVET) ha advertit que ja s’estan registrant "greus pèrdues econòmiques". El sector més afectat és el transport frigorífic, blanc de les protestes. I algunes empreses xifren les pèrdues econòmiques derivades d'aquestes protestes en, almenys, 120.000 euros, amb seixanta camions bloquejats. Unes xifres que continuaran augmentant en cas de prosseguir les mobilitzacions.

També s'ha detectat presència de piquets a les plataformes logístiques d'alimentació i als accessos dels mercats, per la vinculació de la protesta amb els aliments peribles i el vi. Des de la Federació Valenciana apel·len a la responsabilitat de les forces de seguretat de França per a poder posar fi a aquesta situació i recobrar el flux de circulació en les carreteres franceses. 

Per la seua banda, l'Associació Valenciana d'Agricultors (AVA-Asaja) ha demanat a les autoritats espanyoles i franceses que protegisquen les produccions agroalimentàries espanyoles que travessen les carreteres franceses. El seu president, Cristóbal Aguado, ha recordat que els agricultors i ramaders espanyols compleixen les mateixes normatives europees que els francesos i, per tant, no són competència deslleial "com sí que ho són —al seu juí— les importacions que arriben de països tercers"

La CETM ha recomanat no transitar hui per França

Els manifestants els paren a la carretera i els llancen la càrrega a terra o la cremen. Sols aquest dijous buidaren vora una quinzena de tràilers davant de la gendarmeria francesa, que no ha tractat d'impedir els assalts en cap moment. Entre la mercaderia perjudicada hi havia desenes de caixes de taronges. Alguns conductors han passat tres dies pegant tombollons per les carreteres gal·les o atrapats en estacions de servei. 

Davant d'aquest panorama, la Confederació Espanyola de Transport de Mercaderies (CETM), que és la principal patronal del sector, ha recomanat no transitar hui per França davant d'un possible "divendres negre". En un comunicat, ha demanat al govern espanyol que prenga les cartes i pressione l'homòleg gal perquè actue i pose fi als bloquejos i atacs en les carreteres.

També ha denunciat que aquestes accions de protesta "no sols estan provocant retards o pèrdues econòmiques, sinó que, a més, posen en perill la seguretat i el benestar dels conductors professionals que s'hi veuen atrapats". En qualsevol cas, la CETM aconsella als transportistes ajornar els viatges previstos per a hui o evitar passar per punts calents com el peatge del Voló, a la comarca francesa del Rosselló.

De fet, segons aquesta patronal, ja dijous es registraren alteracions importants en la carretera a causa dels bloquejos dels agricultors francesos i hi ha vies com l'A-7, A-51, A-20 o l'A-1 en les quals el trànsit està totalment paralitzat en diversos punts.

També et pot interessar

stats