El PSOE i Unides Podem tanquen un acord per a derogar la reforma laboral del Partit Popular
Sánchez i Calviño es comprometen amb Díaz a revocar la legislació en els termes que marca el pacte de coalició després de setmanes de discrepàncies
El PSOE i Unides Podem han tancat un acord aquest dimarts en què reafirmen el compromís amb "la derogació de la reforma laboral del 2012". Els socis del govern de coalició han fet públic un comunicat conjunt després de la reunió a tres bandes que ha mantingut el president, Pedro Sánchez, amb les vicepresidentes Nadia Calviño i Yolanda Díaz per a consensuar una posició comuna en una qüestió que havia alçat polseguera entre els dos partits.
Després de setmanes de desacords, l'executiu ha pactat la "derogació" de la reforma laboral aprovada durant el mandat de Mariano Rajoy en els termes que marcava l'acord de coalició i el pla de recuperació enviat a la Comissió Europea.
Precisament la qüestió de la "derogació" o no de la reforma laboral de 2012 s'havia convertit en el cavall de batalla en l'executiu de coalició. Mentre la ministra de Treball defensava la revocació total, Calviño només volia suprimir algunes de les qüestions que la pota socialista del govern considerava més lesives, però no tota la norma. De fet, i encara que Pedro Sánchez va proclamar que anava a derogar la reforma laboral en el tancament del 40é congrés del PSOE, després ha evitat utilitzar en públic aquest terme.
Segons ha informat la Moncloa, la reunió mantinguda aquest dimarts al migdia s'ha celebrat en un "clima positiu i una actitud constructiva". S'hi ha constatat que la temporalitat i la precarietat són, juntament amb la desocupació, les principals anomalies del mercat laboral espanyol. Anomalies que estan decidits a deixar "arrere".
"Sobre la base del treball realitzat amb els agents socials fins ara, el govern busca, a través del diàleg social, un acord just i equilibrat amb totes les parts", afig el comunicat, en què s'insisteix que l'executiu complirà "la paraula donada".
En aquest objectiu, s'aposta per una legislació laboral "moderna" que revise els "desequilibris" de la reforma de 2012 i "deixe arrere" els problemes estructurals del mercat de treball, seguint el camí marcat per altres modificacions que ja s'han materialitzat, com ara els reglaments d'igualtat, els expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO), la llei rider o el teletreball.
"És imprescindible disposar d'eines equilibrades en la negociació col·lectiva i, al mateix temps, establir condicions clares per a la subcontractació", subratlla el govern espanyol, que també recorda el compromís de l'acord establit amb la Comissió Europea en el Component 23 del Pla de Recuperació. Aquest apartat assenyala que el govern espanyol es compromet a recuperar la ultraactivitat —és a dir, que un conveni no decau fins que entra en vigor el següent—, que prevalga el conveni sectorial sobre el d'empresa i que s'impedisca l'externalització de serveis a través de la subcontractació.