Puig qualifica de "política social" la seua reforma fiscal perquè busca "ajudar als qui tenen més dificultat"
El president afirma que l'acció està "absolutament alineada" amb la UE i altres organismes, que apunten a una "acció selectiva per a ajudar les classes mitjanes i populars"
El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha qualificat de "política social" la reforma fiscal que va anunciar aquest dimarts, ja que considera que "intenta donar resposta als problemes de la ciutadania i ajudar els qui tenen més dificultat en un moment de carestia".
Així ho ha indicat Puig aquest dimecres a Bolonya, on està visitant la fira del sector ceràmic Cersaie. Allí, ha qualificat aquesta proposta d'una "acció selectiva per a ajudar".
Puig ha insistit que es poden proposar mesures com a "bons o accions concretes", però "en l'àmbit de les nostres competències, volem fer una política social tan efectiva com siga possible".
Així mateix, ha assenyalat que aquesta proposta "no va contra ningú", sinó que és per a "beneficiar a les persones que tenen més dificultat" en la línia de la reforma fiscal que ja va fer la Comunitat Valenciana el 2017, que va significar "que la immensa majoria de la Comunitat haguera de pagar menys impostos".
"La reforma no té res a veure amb aquells que volen fer dúmping fiscal o deslocalitzar empreses"
El president ha assenyalat que l'acció està "absolutament alineada amb la Unió Europea i altres organismes internacionals", que apunten a una "acció selectiva per a ajudar les classes mitjanes i populars". De fet, ha dit que la reforma "no té res a veure amb aquells que volen fer dúmping fiscal o deslocalitzar empreses".
"No vull polemitzar amb ningú"
Puig ha assenyalat que no vol "polemitzar amb ningú", i que dona suport a les "reformes fiscals del govern sobre l'augment de la fiscalitat de les grans fortunes, la fiscalitat dels bancs i les energètiques". Així, ha incidit que estan "alineats" amb l'executiu central.
Puig ha demanat que "no es menyspree el govern valencià, perquè ha sigut el que més política social ha fet en els últims anys".
Sobre les crítiques des del govern i altres executius autonòmics, ha assenyalat que aquesta proposta "pot ser una mesura directa" per a la ciutadania a "eixir d'una situació d'extrema dificultat en aquests moments".
A més, ha defensat que l'executiu valencià ja ha rebaixat el transport públic, per la qual cosa ha assenyalat que mesures com aquestes són pròpies d'un "govern responsable per a intentar ajudar a les persones que es necessiten".
Puig demana a la UE que actue davant la crisi energètica que afecta el sector ceràmic
El president de la Generalitat s'ha reunit a Bolonya amb el president de la regió italiana de l'Emília-Romanya, Stefano Bonaccini, per a defendre davant Brussel·les els interessos ceràmics amb una posició comuna.
Puig ha avançat que la primera decisió que han pres conjuntament és demanar una reunió amb el comissari europeu d'Economia, Paolo Gentiloni, "per a intentar visualitzar de manera clara i directa a la UE que la situació de la indústria ceràmica és inaguantable i inajornable".
Davant la crisi energètica que afecta de manera "asfixiant" les indústries taulelleres, el cap del Consell ha ressaltat que ha d'haver-hi una acció per part de la UE perquè "ens juguem el futur d'un sector industrial fonamental".
En aquest sentit, Puig ha qualificat de molt "positiva" la reunió amb dues comunitats que reuneixen més del 90% de la ceràmica que es produeix a Espanya i Itàlia.
El missatge que traslladaran a Gentiloni és que "la indústria ceràmica no pot continuar en aquesta situació i necessita un impuls per part de la Unió Europea".
Puig ja va avançar dimarts que la Generalitat preveu complementar les ajudes del govern al sector gasintensiu "fins al límit que fixe la Unió Europea" i aquest dimecres ha insistit que instarà el govern i la Unió Europea a ampliar el marc d'ajudes i recursos per a fer costat al sector.
Per a aprofundir en la col·laboració entre les regions valenciana i italiana, Puig ha recordat que fa 30 anys que es va signar el protocol de col·laboració entre l'Emília-Romanya i la Comunitat Valenciana i han acordat que "abans de final d'any signarem un nou protocol molt més ambiciós".