En quin punt està la negociació de la reforma laboral?
La ministra de Treball, Yolanda Díaz, el president de la CEOE, Antonio Garamendi, i els secretaris generals de CCOO i UGT, Unai Sordo i Pepe Álvarez, exposen els seus punts de vista en À Punt Notícies
Aquest divendres el govern espanyol enviarà a Brussel·les el document definitiu del seu Pla de recuperació. Amb ell espera rebre 140.000 milions d'euros en fons europeus. Per a posar-lo en marxa estan previstes reformes com la modernització del mercat laboral que l'executiu, els sindicats i la patronal negocien des de març.
Quasi deu anys després, sindicats i patronal seuen a la taula a petició del Ministeri de Treball. En l'acord de govern, PSOE i Unides Podem es van comprometre a derogar la reforma laboral. La pregunta és si es derogaran tots els punts o només alguns i quins haurien de ser.
À Punt Notícies ha parlat amb la ministra de Treball, Yolanda Díaz, el president de la CEOE, Antonio Garamendi, i els secretaris generals de CCOO i UGT, Unai Sordo i Pepe Álvarez, que exposen els seus punts de vista.
Sordo i Álvarez creuen que s’hauria de derogar la reforma laboral de 2012 íntegrament.
El secretari general d'UGT posa l'èmfasi en la pèrdua de poder en la negociació col·lectiva i en les desigualtats que genera entre homes i dones. Per la seua banda, el secretari general de CCOO posa l'accent en la precarietat de l'ocupació i els salaris.
Si la Comissió Europea s’assabenta que Espanya derogarà la reforma laboral, els 140.000 milions d’euros no arribaran
En les antípodes està el president de la CEOE, Antonio Garamendi, qui també en declaracions a À Punt considera que si la Comissió Europea s’assabenta que Espanya vol derogar la reforma laboral, els 140.000 milions d’euros “no arriben”.
En declaracions a À Punt Notícies, la ministra de Treball, Yolanda Díaz, és clara: “Europa no exigeix res a Espanya, ni molt menys”. I explica que és el govern espanyol el que entén que Espanya necessita modificar l’actual mercat laboral.
Una vegada enviat l’acord a Europa, el govern espanyol ha de complir
Preguntada sobre si Espanya li ha dit a la Comissió Europea que vol derogar la reforma laboral de 2012 com recull l’acord de govern, Díaz ha respost que en les reformes estructurals que es remeten a la Comissió Europea està el contingut de l’acord de govern “però no solament això, cal modernitzat el marc legislatiu i no n'hi ha prou amb mirar cap arrere, hem de ser més ambiciosos. De fet, la proposta que hem enviat a Brussel·les és integral, és la primera vegada que Espanya farà açò. Això sí, una vegada ho hàgem enviat a Europa, el govern espanyol ha de complir.
Posicions encara allunyades
Durant les dues legislatures de Marino Rajoy el diàleg social no va funcionar especialment. Ara, Treball l’ha recuperat i s’han assolit acords, com el dels ERTO durant els primers mesos de la pandèmia. Però en el cas de la reforma laboral, les posicions estan encara molt allunyades. Un exemple és l’eliminació o no de la prevalença del conveni d'empresa sobre el sectorial, punt que ve a l’acord entre el PSOE i Unides Podem.
“Hi ha empreses que prefereixen acollir-se a un conveni i altres a un altre. Aquesta fluïdesa de l’empresa amb els treballadors, permet, per exemple, que Almussafes funcione com a la resta d’Espanya les altres marques”, defensa Garamendi.
“A Espanya hi ha moltes empreses en què l’empresari va a la seua i si el conveni d’empresa es fa, com hem vist en moltes ocasions, per a reduir els salaris, els treballadors estan en una posició de debilitat”, contradiu Sordo. “I això es fa aprofitant un sistema de xicotetes empreses, com la nostre, i una baixa implantació de l’activitat sindical en aquestes empreses”, remata Álvarez.
De moment, continuen negociant, amb la mirada posada com a molt en la tardor...quan el govern s'ha compromés a tindre llesta l'actualització del mercat laboral.