Els ramaders han passat de guanyar diners venent llana a haver de pagar per destruir-la
La Xina ha deixat de comprar aquest material i a Espanya la pigota bovina va frenar la venda
Els ramaders busquen solucions per a desfer-se de la llana de les seues ovelles perquè ja no poden vendre-la. Fa huit anys guanyaven 2.500 euros en l'esquilada de les ovelles, però ara han de pagar per retirar-la perquè la Xina ja no gasta aquest material. L'esquilada sempre havia sigut un període molt esperat per als ramaders perquè la venda de la llana els suposava una font d'ingressos extra que, a més, sufragava les despeses dels esquiladors.
Fa huit anys José Luis Martínez, ramader i responsable del sector oví de la Unió Llauradora i Ramadera, hauria guanyat 2.500 euros amb la llana de les seues ovelles; ara n'ha de pagar 1.000 perquè se l'enduguen. La reaparició de la pigota ovina a Espanya també en va frenar la venda i, després que la Xina ha deixat de comprar la llana, no veuen una eixida per a aquesta matèria primera.
Per exemple, el 2015 es venia a 86 cèntims el quilo, però enguany els ramaders hauran de pagar 25 euros per quilo per a traure-la i destruir-la. Hi ha municipis com Catí on alguns ramaders, de manera provisional, l'estan depositant a l'ecoparc, perquè no saben que fer-ne.
El sector demana una solució definitiva al problema. La Unió reclama que l’administració es pose en contacte amb ells per trobar una solució “perquè, si no, és un problema, que hi ha gent que té la llana des de fa dos o tres anys dins de casa i això al final és un focus d'infeccions i de brutícia”.
Hi ha dos factors clau que han frenat la venda de llana: els anys de la pandèmia que van provocar la parada de la indústria manufacturera i la baixa demanda dels consumidors per aquest producte natural.