Directes
Ara en la televisió
LA CUINA DE MORERA

La rectificació del Suprem sobre l’impost de les hipoteques reactiva les mobilitzacions al carrer

La Plataforma d’Afectats per la Hipoteca anuncia un nou calendari de protestes que ha començat aquest dimecres a la Ciutat de la Justícia de València.

La rectificació del Suprem sobre l’impost de les hipoteques reactiva les mobilitzacions al carrer

La decisió del Tribunal Suprem de fer pagar als clients l’impost de les hipoteques, en contra de la doctrina manifestada fa unes setmanes, ha causat una onada d’indignació que es canalitzarà en noves protestes al carrer contra els bancs i l’alt tribunal.

La Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) de la Comunitat Valenciana anuncia “mobilitzacions permanents” que comencen aquest dimecres, amb una concentració davant de la Ciutat de la Justícia de València. L’associació es manifestarà divendres davant de la seu del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana i ha convocat per a dissabte una mobilització davant del Tribunal Suprem de Madrid.

En declaracions a À Punt NTC Matí el portaveu de la PAH a la Comunitat Valenciana, José Luis González, ha qualificat d’aberració el canvi de criteri de l’alt tribunal perquè “soscava els fonaments de la justícia a Espanya” i al seu parer “demostra que la justícia en aquest país no és independent ni imparcial”.

“Resulta que són extremadament sensibles quan es toca un pèl de la banca. I no ho són quan encara hi ha milers de desnonaments”, ha denunciat.

Adicae mantindrà les demandes col·lectives

La indignació és compartida per l’Associació d’Usuaris de Bancs, Caixes i Assegurances (Adicae), des de la qual es promet batalla.

L’advocat de l’associació, Víctor Cremades, ha confirmat a À Punt que mantindran el full de ruta i seguirà avant amb les 70 demandes col·lectives que havia preparat abans de la rectificació del Tribunal Suprem.

Cremades manté que l’impost l’ha de pagar la banca i assegura que Adicae arribarà amb el cas als tribunals europeus.

El president estatal d’Adicae, Manuel Pardos, considera, fins i tot, que la data de rectificació del Suprem pot esdevindre un punt d’inflexió per a activar un debat sobre la justícia espanyola que està pendent des de fa 30 anys.

Confiança que Europa corregirà el Suprem

L’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha demanat la dimissió immediata del president de la sala tercera del Tribunal Suprem, Luis Díez-Picazo. L’organització considera que ha fet una “gestió pèssima” de l’assumpte, que ha conclòs amb una sentència favorable per als bancs, que qualifica de “vergonyosa”.

En declaracions a Les Notícies del Matí, Francisco Rodríguez, el responsable jurídic de la Unió de Consumidors (UCO) de la Comunitat Valenciana, ha destacat que la justícia espanyola ha quedat molt devaluada, reclama un canvi legal sobre les hipoteques a Espanya i confia que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) rectificarà la decisió del Suprem. Una esperança que comparteixen també altres associacions de consumidors, com Facua, que espera el mateix desenllaç que amb les clàusules sòl.

Sorpresa en l’àmbit universitari

Qui també ha mostrat sorpresa per la rectificació de l’alt tribunal ha sigut el professor de Dret Administratiu de la Universitat de València, Andrés Boix . En declaracions a la ràdio d’À Punt ha qüestionat que el Suprem es rectifique a si mateix amb “un canvi de jurisprudència tan absolut”. Boix ha posat l’accent en el fet que l’alt tribunal ha acabat desacreditant els magistrats especialitzats en matèria tributària i fiscal del mateix Suprem, que prengueren la decisió inicial de beneficiar els consumidors.

Amb el canvi de criteri, es calcula que un milió i mig de persones es queden sense recuperar l’impost, que suposa una mitjana de 3.000 euros per hipoteca.

També et pot interessar