La recuperació de l’IVA dels aliments: 36 euros més en la cistella de la compra

L’OCU creu que la mesura arriba “massa prompte” i denuncia que en els últims tres anys l’import dels aliments ha pujat més d’un 35%

L'oli d'oliva recupera, des d'este dimarts, l'IVA del 2%
L'oli d'oliva recupera, des d'este dimarts, l'IVA del 2% / Europa Press

La recuperació de l’IVA d’aliments bàsics com l’oli, el pa, els ous o la pasta que ha entrat en vigor este dimarts suposarà una despesa addicional de 36 euros per als consumidors. Així ho ha calculat hui l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU), que adverteix que esta recuperació de l’IVA comportarà un increment del 0,1% del pressupost familiar. L'organització lamenta que la recuperació arriba “massa prompte”. En este sentit, indica que al gener, quan es produirà la resta de la pujada de l’IVA i ja assolirà els nivells habituals, la despesa serà el doble per a les famílies, al voltant de 72 euros anuals.

Cal recordar que, des d’este primer d’octubre, els aliments bàsics com pa, ous, fruita, verdura, llet i oli d'oliva recuperen l'IVA, que serà del 2% fins a finals d'any. Amb el 2024, estos productes assumiran la taxa habitual superreduïda del 4%. Així mateix, la pasta i els olis de llavor portaran, des d'este dimarts, un IVA del 7,5%, en lloc del 5% que tenien. El govern espanyol va eliminar a partir de gener del 2023 este impost en els aliments per l'escalada de preus de la cistella bàsica derivada de la guerra d'Ucraïna i altres factors.

L’OCU considera que la pujada de l’IVA, tot i estar per davall del percentatge habitual, hauria d’haver-se retardat. Creu que "hi ha motius suficients perquè es mantinga en els aliments de primera necessitat”. “La compra d’aliments continua pesant massa en l'economia domèstica de moltes famílies, no sols en les més vulnerables", remarca.

En este sentit, l’OCU denuncia que, segons un estudi de la mateixa organització, els preus dels aliments s’han incrementat un 35,5% en els últims tres anys. Per això, l'entitat demana al govern que, a més de prorrogar la rebaixa de l'IVA, augmente "de manera urgent i substancial" l'import del xec de 200 euros per a famílies amb ingressos inferiors als 27.000 euros.

També et pot interessar

stats