Els regants del Tajo-Segura denuncien que només tenen garantida el 10% de l’aigua que necessiten

Les organitzacions agràries adverteixen que, si no hi arriben més recursos, es quedaran camps sense cultivar i hi haurà repercussions en el mercat laboral

Un camp d'hortalisses de les comarques del sud, amenaçades per la falta d'aigua per al rec si no s'amplien les assignacions del Tajo-Segura
Un camp d'hortalisses de les comarques del sud, amenaçades per la falta d'aigua per al reg si no s'amplien les assignacions del Tajo-Segura / À Punt NTC

Els regants del transvasament Tajo-Segura de les comarques del sud només tenen aigua per a un mes. Falta aigua i les altes temperatures d’aquesta tardor fan pensar que la demanda es mantindrà durant les pròximes setmanes. Per això, Regs de Llevant ja ha notificat que amb la quantitat d’aigua a hores d’ara garantida, 300 metres cúbics per hectàrea, els llauradors no en tindran prou, perquè és només el 10% del que necessiten.

“Si seguim amb la calor que està fent fins ara, tenim aigua per a un mes”, advertia Ramón Mas, un llaurador del camp d’Elx. A més, no hi ha previsió de pluja a curt termini.

En les condicions actuals, camps d’hortalisses com el d’aquest llaurador s’han de regar cada quinze dies i, amb 300 metres cúbics per hectàrea, només li arriba per a un mes. Per això, ell ha decidit no plantar més i concentrar els recusos en la plantació que ja té en producció.

“No et pots arriscar perquè val tot molt car. Els cítrics ens preocupen perquè, si se t'acaba l’aigua, que fas?”, es preguntava Ramón Mas.

Dos mesos seguits sense transvasament i l'anunci del govern que tampoc no n'hi haurà els pròxims sis mesos els presenta un futur més incert que mai.

“No ho havíem fet mai d’aquesta manera tan dràstica, però ara hem hagut de repartir la poca aigua que tenim. Hem repartit a cadascú estrictament l’aigua que li toca del transvasament. A partir de l'assignació, si algun cultiu en necessita més, haurà de pagar aigua dessalada, sempre que se la puga permetre”, explicava Javier Berenguer, president de Regs de Llevant.

L’aigua dessalada costa el triple, no té prou qualitat i tampoc no arriba a tots els bancals. Per a la majoria de cultius aquesta aigua no és viable, especialment amb l'escalada de costos de producció. Ja es calcula una reducció del 30% en la campanya d'hortalissa d'hivern.

“Ara s’han de cultivar la coliflor i el bròcoli, si es redueix l’aigua, i no n'hi ha, tampoc no hi haurà llocs de treball”, advertia des d’Asaja Pedro Valero, responsable del sindicat agrari a Elx.

Els llauradors se senten abandonats. Asseguren que molts no podran mantindre els seus cultius més enllà de desembre. I miren al cel desitjant que la pluja arribe prompte i pose fi a aquest malson.

També et pot interessar

stats