La Reserva Federal anuncia que "ha arribat el moment" d'abaixar els tipus d'interés al setembre

Tot i l'anunci, el Banc Central dels Estats Units no ha concretat la xifra

Jerome H. Powell, en una imatge d'arxiu
Jerome H. Powell, en una imatge d'arxiu / Rod Lamkey (Europa Press)

El president de la Reserva Federal, Jerome Powell, ha anticipat este divendres que "ha arribat el moment de fer ajustos en la política monetària" i iniciar una baixada dels tipus d'interés, encara que no va donar pistes sobre quant baixaran el mes de setembre. "La direcció que s'ha de seguir és clara, i el moment i el ritme de les retallades de taxes dependran de les dades que es vagen obtenint, de l'evolució de les perspectives i de l'equilibri de riscos", ha dit Powell en el marc del simposi sobre política econòmica de Jackson Hole.

El discurs del president de la Fed era el més esperat de la 47 edició de l'exclusiva trobada econòmica, ja que s'esperava que donara pistes sobre la futura decisió sobre tipus que els membres del Comité Federal de Mercat Obert (FOMC, en anglés) de la Fed prendran en la seua trobada del 17 i 18 de setembre. Encara que Powell ha sigut més contundent que en altres ocasions dient que ja és moment d'abaixar els tipus, no ha resolt en el seu discurs una de les grans incògnites, de quant serà la baixada inicial i quantes baixades hi haurà abans del final d'any en les tres reunions que falten (al setembre, novembre i desembre). Segons els experts, el regulador podria ser conservador al setembre i abaixar només 25 punts bàsics o més contundent i iniciar amb una baixada de 50 punts bàsics. L'eina FedWatch de la consultora CME Group afirma que el 67,5% dels analistes pensa que la caiguda serà d'un 0,25 i el 32,5% de mig punt. Des de juliol de l'any passat i després d'onze pujades, els tipus estan en la forqueta del 5,25% i el 5,5%, el seu màxim nivell des del 2001.

La decisió suposa un punt d'inflexió en la política monetària nord-americana. El passat juliol, el Comité Federal de Mercat Obert (FOMC, per les seues sigles en anglés) de la Reserva Federal dels Estats Units (Fed) va decidir mantindre els tipus d'interés en el rang objectiu del 5,25% al 5,5%, en màxims des de gener del 2001. Va ser l'octava reunió consecutiva en què es prenia esta decisió. Ara, el regulador anuncia un canvi clar.

El president del banc central dels EUA considera que la inflació ja està en la senda desitjada i també ha mencionat que es detecta un refredament del mercat laboral (que es tradueix en un increment de l'atur).

Una reunió de la banca de les més antigues del món

Realitzat en l'exclusiu complex Jackson Lake Lodge al Parc Nacional Grand Teton, el simposi de Jackson Hole és una de les conferències de banca més antigues del món i hi solen assistir banquers centrals internacionals, funcionaris de la Reserva Federal, responsables polítics i acadèmics.

També et pot interessar

stats