La Reserva Federal pausa la pujada dels tipus d’interés després d'onze increments en any i mig
Els mantindrà en el rang objectiu d’entre el 5,25% i el 5,50%, situant el preu dels diners en el seu nivell més alt des de gener de 2001
El Comité Federal de Mercat Obert (FOMC, per les seues sigles en anglés) de la Reserva Federal dels Estats Units (Fed) ha decidit mantindre els tipus d'interés en el rang objectiu d'entre el 5,25% i el 5,50%, segons ha informat aquest dimecres. D'aquesta manera, el banc central estatunidenc ha interromput de nou la senda d'enduriment de la seua política monetària després de la pujada de 25 punts bàsics de juliol. Així, sumen fins a onze els increments escomesos des que començara la seqüència el març de 2022 i que han situat el preu dels diners en el seu nivell més alt des de gener de 2001.
"El comité continuarà avaluant informació addicional i les seues implicacions per a la política monetària", ha indicat el banc central. A més, tindrà en compte l'enduriment acumulatiu de la política monetària, el decalatge amb el qual la política monetària afecta l'activitat econòmica i la inflació, i el desenvolupament dels factors econòmics i financers per a determinar el grau d'enduriment addicional de la política que pot ser apropiat per a retornar la inflació al 2% amb el temps.
En avaluar la postura apropiada de la política monetària, el comité de la Fed ha assegurat que continuarà monitorant les implicacions de la informació entrant per al panorama econòmic.
PIB, atur i inflació
L’economia de la primera potència mundial va experimentar un creixement anual del 2,1% del seu producte interior brut (PIB) en el segon trimestre de 2023 enfront del 2% de l'anterior tram, segons l'Oficina d'Anàlisi Econòmica (BEA, per les seues sigles en anglés).
El mercat laboral estatunidenc va crear 187.000 ocupacions no agrícoles durant el mes d'agost, i, a més, l'atur va pujar tres dècimes, fins al 3,8%, segons l'Oficina d'Estadístiques Laborals del Departament de Treball.
Així, la taxa de desocupació als Estats Units es va allunyar del mínim registrat al gener i abril, quan va arribar a situar-se en el 3,4%, la qual cosa va suposar la seua menor taxa des de 1969.
D’altra banda, l'índex de preus de despesa de consum personal, la variable preferida per la Fed per a monitorar la inflació, es va situar al juliol en el 3,3% interanual, tres dècimes per damunt del mes anterior. La taxa mensual va registrar una expansió del 0,2%, sense canvis des de juny.
La variable subjacent, que exclou del seu càlcul els preus de l'energia i dels aliments per la seua major volatilitat, va tancar en el 4,2%, una dècima més.