Quants residus de plàstic generes?
Huit milions de tones acaben en els mars i oceans cada any
T’has preguntat alguna vegada quant de residu de plàstic generes a l’any i on va? Cada vegada que utilitzes productes d’un sol ús com ampolles, bosses de plàstic, envasos de menjar, iogurts, bastonets d’oïdes, productes de neteja, xampú, gel, tovalloles humides, raspall de dents, pasta de dents, envasos i begudes per emportar-se, palletes, coberts, plats d'un sol ús, joguines, mobles... És el que s’anomena petjada de plàstic.
A Espanya i Europa, la petjada mitjana per persona a l’any es de 30 quilos. Aquesta xifra es dispara als Estats Units, que arriba fins als 84 quilos. Si tenim en compte que només es recicla el 9% del plàstic i l’11% s’incinera, la resta acaba en abocadors, en rius o a la mar. En conclusió, 8 milions de tones de plàstics acaben als mars i oceans cada any, segons GreenPeace.
Calcula la teua petjada
Es fàcil trobar calculadores en línia, per exemple a les webs d’ONG com Greenpeace. També empreses com la valenciana Gravity Weave permeten calcular-la, a través del portal Omni. Totes tenen en comú que demanen introduir la quantitat aproximada d'unitats de productes plàstics consumides al dia, setmana, trimestre, semestre.
A tall d’exemple, i segons les estimacions de Greenpeace, una bossa de plàstic tarda entre 10 i 1.000 anys a degradar-se, un got uns 50 anys i una botella entre 450 i 500 anys. No falten raons per a evitar l'ús del plàstic.
Empreses com la valenciana Gravity Weave col·laboren amb confraries de pescadors com la de Gandia, Xàbia i Calp. El que fan és arreplegar les xarxes en desús. Per a poder operar en tot el Mediterrani l'empresa té un acord amb l’ONG grega Enaleia, que li permet col·laborar amb pescadors tradicionals a Grècia, Itàlia, Egipte i Espanya.
“Col·laborem amb més de 800 pescadors. Nosaltres els paguem per cada quilogram de residu que netegen, entre 50 cèntims i 2 euros per quilogram de plàstic arreplegat”. Juntament amb Enaleia han recollit ja 100.000 kg de residus de plàstic del Mediterrani.
A banda de contribuir a sensibilitzar al voltant de la importància de reduir el consum personal i diari de plàstic, també ofereixen la possibilitat de col·laborar, de manera individual, amb els seus projectes de neteja de plàstic al Mediterrani.
Per a evitar traslladar el problema de la mar a la terra, amb els residus arreplegats aquesta empresa fabrica productes aplicant l'Economia Circular, com les planxes fabricades amb xarxes de pesca en desús, que apareixen en la imatge.