Ribera assegura que el subministrament de gas està garantit per a l'hivern
La ministra descarta també una gran apagada elèctrica i recorda que Espanya compta amb una estructura "que duplica la demanda"
La ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera, ha assegurat aquest divendres que "no cal preocupar-se" per la quantitat de subministrament de gas que tindrà Espanya aquest hivern, encara que aquest diumenge es tanque el gasoducte Magreb-Europa per les males relacions entre Algèria i el Marroc.
La també vicepresidenta quarta del govern espanyol ha dit, en declaracions a Onda Cero, que Algèria s'ha compromés amb Espanya a complementar, per vaixell si fora necessari, el subministrament que rebrà pel gasoducte de Mezgaz.
Si a això se li uneix el fet que Espanya ha augmentat les reserves de gas i els punts de descàrrega per a rebre vaixells metaners amb gas natural liquat (GNL), no cal preocupar-se pel subministrament, ha afirmat la ministra.
Respecte a l'alça de preus que s'està registrant en tot Europa, Ribera ha afirmat que els governs no poden intervindre perquè es tracta de relacions comercials entre les navilieres i les energètiques que es proveeixen d'aquests productes.
Són Naturgy o Cepsa les que poden revisar els contractes per a aconseguir "preus raonables", ha explicat la ministra, que ha afegit que les forquetes de tarifes depenen de com evolucione el gas, del qual no ha descartat una baixada per l'augment d'extracció que està duent a terme Rússia i l'impacte del qual "ja és visible".
No hi haurà una gran apagada elèctrica
Ribera també ha descartat "rotundament" que aquest hivern es puga produir una apagada elèctrica, ja que Espanya compta amb una estructura de generació "molt potent i que pràcticament duplica la demanda".
Per a la ministra el subministrament de llum està garantit i el sistema espanyol és "quasi una illa", per la qual cosa davant la caiguda del sistema elèctric de tercers països s'establiria un "cordó sanitari" que pal·liaria la situació.
Sobre la falta de suports a Europa a la demanda espanyola de fixar un preu màxim del gas i dividir el preu de l'energia elèctrica en marginal i inframarginal per a abaratir-lo, Ribera ha opinat que hi ha una divisió "racional", ja que mentre que en el nord s'aposta pels contractes a llarg termini i amb preus fixos per a 3-4 anys, a Espanya són a curt termini, el que fa que una part important de l'energia siga a preus diaris en un moment d'alces.