Directes
Ara en la televisió
VA DE BO

Els robatoris amenacen la campanya de l’alvocat

AVA i els productors denuncien robatoris de fruita que està a cinc mesos de la maduració òptima i que enguany pot assolir bons preus

La recolecció de les varietats primerenques d'alvocat comença aquests dies a la Comunitat Valenciana / AVA-Asaja

L’ombra dels robatoris, fins i tot de fruita que està encara a cinc mesos del nivell òptim de maduració, amenaça la campanya de l’alvocat. La recol·lecció de les varietats primerenques, com ara la Bacon i la Fuerte, s’inicia aquests dies, però els llauradors temen que els robatoris es generalitzen i acaben perdent la collita.

Els agricultors denuncien que alguns productors del Camp de Morvedre han hagut d'augmentar la seguretat a les parcel·les i posar tanques per a evitar que s’enduguen la producció que encara creix a l’arbre, com denuncia el vicepresident d'Asoproa, l’Associació de Productors d’Alvocat, Mariano Condomina.

Un d’ells és David Marín, productor d'alvocats a Torreblanca, que es planteja la instal·lació de càmeres en les seues explotacions per a tractar de frenar els robatoris. Marín manifesta fins i tot la possibilitat de "deixar de cultivar per la impotència de veure com els lladres han deixat molts dels arbres sense cap alvocat".

Cotilles i coure

A més, els agricultors denuncien que els robatoris no sols afecten els alvocats que pengen de l’arbre, sinó també les instal·lacions elèctriques per al reg, ja que els lladres busquen el coure per a vendre'l en el mercat negre.

Per aquestes raons, organitzacions agràries com Asoproa i AVA demanen més vigilància per part de les autoritats, tant en els camps com en els punts de venda, per a evitar aquests delictes.

Segons Condomina, només en una parcel·la de Benifairó de les Valls es van emportar fins a 350 quilos d'alvocat, la major part del qual acaba en mercats ambulants i fruiteries locals, on resulta impossible demostrar la traçabilitat.

Bones expectatives

Les organitzacions agràries lamenten que els robatoris puguen arruïnar una campanya que, inicialment, presenta una bona producció. Des d’Asoproa apunten l’estabilització de la superfície dedicada al nostre territori a aquest cultiu, al qual es dediquen unes 3.100 hectàrees, amb una producció estimada de 14.000 tones.

La varietat Lamb Hass es manté com a predominant, suposa el 70% de la producció valenciana i permet allargar la campanya nacional ja que entra en producció just després del final de la Hass, la més abundant en el mercat espanyol i internacional.

La falta d'aigua i els danys de la borrasca Bernard en zones productores d’Andalusia pot minvar la collita nacional i provocar un avanç de la recollida en territori valencià. De moment, en les varietats Bacon i Fuerte, que ja s'estan començant a collir, el preu en origen se situa entre 1,5 i 2 euros el quilo.

el Camp de Morvedre Agricultura

També et pot interessar