Rodríguez Piñero: "El gran error de Trump és pensar que el món es doblegarà als seus aranzels"

L'exeurodiputada socialista i experta en comerç internacional alerta que el moviment dels Estats Units va més enllà d'una guerra comercial perquè estem en "una confrontació" del model liberal de la UE amb un altre ultraconservador

Entrevista a l'exeurodiputada Inmaculada Rodríguez Piñero

El món continua impactat per les mesures aranzelàries anunciades per Donald Trump, pròpies d'un proteccionisme que la globalització havia deixat arrere i que han provocat un autèntic terratrémol als mercats i l'economia global. L'exeurodiputada valenciana pel PSOE Inmaculada Rodríguez Piñero (2014-2024), que també és experta en relacions i comerç internacional, ha valorat este divendres l'últim moviment del president dels Estats Units en una entrevista a Les notícies del matí, on ha qualificat els impostos sobre les importacions —que seran d'un 20% per a tota la Unió Europea (UE)— d'"autèntic disbarat". Segons ha subratllat, el mandatari republicà "vol imposar el seu model a escala global" i per a dur-ho a terme aplica "coerció econòmica" als països, a través d'uns aranzels que ha definit com a "arbitraris, injustos, desproporcionats i il·legals". Davant d'este escenari, l'expolítica creu que hi ha partida i advoca per una resposta conjunta de la resta de països, que ha de liderar la UE amb els socis globals: "El gran error de Donald Trump és pensar que el món es doblegarà sense més ni més als seus aranzels i que no hi haurà una estratègia coordinada de la resta".

Rodríguez Piñero, que actualment es dedica a la consultoria, ha insistit que la clau de la resposta ha d'estar en la unitat de tots els actors, fins i tot dins de la UE. A més, ha desglossat algunes de les mesures que podria aplicar Brussel·les per a contrarestar el colp damunt de la taula del president nord-americà: per exemple, elaborar llistes consensuades de productes importats dels Estats Units als quals també s'imposarà un gravamen sense que afecte l'economia europea, com ara el whisky, els vaquers Levi's o les motocicletes Harley Davidson. També ha explicat que, en un segon nivell, estan els anomenats instruments anticoerció, que consisteixen a restringir les exportacions d'Europa als Estats Units i viceversa, o limitar serveis cobejats pel país nord-americà, com ara els digitals. "La Comissió Europea té cartes amagades a la mànega per a esta partida tan complexa", ha assegurat.

L'exdiputada del Parlament Europeu també ha valorat positivament el pla de xoc presentat pel govern espanyol per a ajudar els sectors que es veuran afectats, que mobilitzarà 14.100 milions, a l'espera del que decidisca en conjunt la UE. Un pas preventiu, ha remarcat, que s'ha fet abans que "vinguen els danys i es perden ocupacions".

Quant a l'impacte dels aranzels sobre els sectors productius valencians, Piñero ha distingit entre els directes, que repercutiran en les exportacions, i els indirectes. Així, ha xifrat en el 8% la quantitat que es ven als Estats Units sobre el total exportat, un percentatge "reduït, però que farà mal". La consultora ha esmentat els aparells elèctrics, la ceràmica, el material de transport o el calcer entre els productes que estaran sotmesos al gravamen dels Estats Units. Més enllà d'això, però, ha alertat que, indirectament, hi haurà una pèrdua de competència indirecta sobre altres països als quals Trump ha imposat uns aranzels més baixos, com ara el Brasil.

També ha expressat preocupació pel que passarà amb les factories de Ford a Europa. "Una de les qüestions que defensa Trump és la tornada del capital americà invertit fora dels Estats Units. Prioritzarà el fet que les plantes de Ford deixen de produir a Europa?", s'ha preguntat. Així mateix, ha posat el focus en la transició al vehicle elèctric, perquè és una estratègia que xoca per complet amb el model del magnat republicà. "Trump no creu en el canvi climàtic, no donarà suport al vehicle elèctric perquè als Estats Units en necessiten de combustió", ha argumentat.

Açò va de confrontació de models i Europa ha de ser forta en la defensa del nostre

Lluita de models

En realitat, ha raonat Rodríguez Piñero, el que hi ha al rerefons d'esta guerra comercial és una lluita de models, perquè Trump "posa en dubte el model liberal de la UE enfront d'un ultraconservador que imposa els Estats Units. "No es tracta de quant pagarem per comprar un bourbon, sinó de posar el focus en com és la vida que volem", ha puntualitzat.

En este sentit, l'expolítica ha alertat sobre els perills que implica l'augment dels discursos de l'extrema dreta a Europa i a tot el món, i ha demanat als dirigents de la UE que facen "pedagogia" amb la societat. "Europa ha d'alertar els ciutadans. En quin model de benestar volen viure?", s'ha preguntat, per a recordar després que el sistema implantat als Estats Units "potencia una gran desigualtat" entre les persones, en un país on no hi ha un sistema públic de pensions o altres prestacions socials com la sanitat estan molt limitades. "Açò va de confrontació de models i Europa ha de fer-se forta en la defensa del nostre", ha afegit.

També et pot interessar

stats