Directes
Ara en la televisió
BON DIA COMUNITAT VALENCIANA
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DEL MATÍ

El Roig Arena, a un any d'obrir-se: 365 dies d'ús i sostenibilitat a llarg termini

La instal·lació tindrà un aforament de 18.600 espectadors per a concerts i 15.600 per a partits i serà l'estadi del València Basket 

Imatge del futur Roig Arena
Carlos Rosique (EFE)
14 de juny 2024 - 10:41

El Roig Arena, el pavelló multiús que l'empresari Juan Roig impulsa a València amb una inversió de 280 milions d'euros, prepara l'estrena per a d'ací a un any amb un model de gestió que aspira a una instal·lació amb activitat els 365 dies de l'any sostenible a mitjà i llarg termini.

L'espai, amb un aforament de 18.600 espectadors per a concerts i 15.600 per a partits, serà la casa del València Basket en les pròximes dècades, però aspira a multiplicar l'impacte econòmic i social amb esdeveniments i concerts que igualen la categoria de la ciutat a altres capitals europees en eixos aspectes.

Així ho explica en declaracions a EFE el director general del Roig Arena, Víctor Sendra, que subratlla que el pla de negoci que garantirà l'èxit del Roig Arena "serà aquell que se centre en l'èxit al mitjà i llarg termini" d'este pavelló, que naix amb la vocació de generar un retorn per "cada euro invertit" i amb l'objectiu de conéixer "quin valor es generarà" en el recinte per a, al mateix temps, convertir-se en un factor dinamitzador de València.

Esta instal·lació vol ser un revulsiu per a la ciutat i un motor econòmic i, de fet, Sendra apunta que l'Institut Valencià d'Investigacions Econòmiques (IVIE) preveu un impacte només a la ciutat superior als 10 milions d'euros anuals, a més de crear uns 300 llocs de treball.

El bàsquet serà un dels pilars de la programació de la instal·lació amb un València Basket que des de fa uns anys ha impulsat també un equip femení i que aspira a consolidar tant a este com el masculí en l'elit del bàsquet europeu, després d'haver-ho fet ja en les competicions nacionals.

De fet, el Roig Arena es construeix quasi adjacent a l'Alqueria del Basket, una instal·lació amb tretze pistes, vestidors, gimnàs i infermeria per a fomentar el planter del bàsquet, i en la qual l'empresari ja va invertir prop de 18 milions d'euros per a inaugurar-la el 2017.

Però el Roig Arena vol tindre molta més vida que el bàsquet, l'esport i totes les competicions que puga atraure en este àmbit, perquè, com recalca Sendra, volen que es convertisca "en un lloc de referència per a celebrar esdeveniments i, sobretot, per a gaudir-los".

"Entenem que són diversos els punts importants de cara a això: la flexibilitat i adaptació del recinte a diferents formats d'esdeveniments; la complementarietat dels diferents espais; la diversitat de contingut (esdeveniments esportius, musicals, corporatius, gastronòmics...), o l'obertura a les idees i la col·laboració amb promotors, socis...", subratlla.

La concessió i l'explotació del recinte

El recinte s'alça en una parcel·la municipal que l'Ajuntament va concedir a l'empresa del també amo de Mercadona. L'acord inicial és de 50 anys, prorrogables 25 anys més, i el consistori ingressarà un cànon anual "actualitzable" d'uns 200.000 euros.

La concessió va suposar també la cessió d'una parcel·la pròxima en la qual estan avançades les obres de la construcció d'un pàrquing en altura de 1.034 places. A canvi, Licampa 1617, l'empresa de Roig, ha sufragat la construcció del col·legi Les Arts, que anava a ubicar-se inicialment a la parcel·la on ara s'alça el pavelló i que està en ús des del curs 2021-22. A més, farà un parc annex que ajude a dinamitzar el barri.

La previsió, expliquen a EFE fonts de l'empresa constructora, és que el Roig Arena finalitze les obres entre primavera i estiu de 2025, després de més de quatre anys construint un recinte multiús que busca assimilar-se i fins i tot superar altres grans espais europeus com el WiZink Center, l'Uber Arena o l'O2.

Inicialment, el pressupost era de 220 milions i la previsió era inaugurar a la fi de 2023 però les millores que s'han introduït en el projecte, així com l'alça dels preus, van incrementar el cost en 60 milions i van retardar un any i mig les obres.

El recinte disposa d'una sala principal en la qual es desenvoluparan concerts o partits de diferents esports, però també té una sala multifuncional que comptarà amb capacitat per a 2.000 persones i que permetrà acollir esdeveniments en paral·lel al que es faça en l'altra sala central.

El 2020, Licampa va signar un acord amb l'empresa valenciana de gestió musical The Music Republic, responsable entre altres del FIB de Benicàssim, de l'Arenal Sound de Borriana, del Festival de les Arts a València, del Viñarock de Villarrobledo, de l'Interestel·lar de Sevilla o del Madrid Salvatge. Juntes han creat València 5 Estrellas, que serà l'encarregada de la gestió i promoció de concerts.

Finalment, la restauració serà una altra de les claus del pavelló, que comptarà amb un gastromarket i una restauració ad hoc per a la zona de hospitality i un servei d'àpats en esdeveniments els 365 dies a l'any. Les tres terrasses de la instal·lació, un total de 4.000 metres quadrats, seran una de les claus d'eixa pota del projecte.

Un compte arrere

Quan falta poc més d'un any perquè s'inaugure el recinte, ara mateix les obres se centren en la coberta i la façana del recinte, després que el setembre passat s'acabara la instal·lació i l'hissat de les huit cintres que suportaran la coberta. Estes huit cintres —el pes individual de les quals oscil·la entre les 300 i les 450 tones— componen l'armadura i sumen un pes de 2.900 tones.

Estes obres continuen després que el maig del 2023, fa ara un any, s'aprovara l'última de les llicències necessàries per a finalitzar el Roig Arena, per la qual cosa des d'eixe moment es va iniciar la fase tres d'execució de les obres, centrada a finalitzar les instal·lacions i que inclou els acabats interiors de tot el recinte, així com la llicència definitiva de funcionament.