Directes
Ara en la televisió
EL XEF A CASA

Els salaris de conveni pugen un 2,61% fins al setembre, sis punts per davall de l'IPC

Els sindicats demanen una pujada salarial del 4%, però consideren clau aconseguir amb la patronal compromisos de recuperació de l'actual pèrdua de poder adquisitiu al llarg de 2023 i 2024

Un cambrer neteja una taula / David Zorrakino (Europa Press)

Els salaris pactats en conveni han pujat de mitjana un 2,61% fins al setembre, xifra més de sis punts inferior a l'últim IPC avançat, la taxa interanual del qual es va moderar al setembre fins al 9%, després de tres mesos per damunt del 10%.

Aquest increment salarial està per davall de la pujada del 3,6% acordada entre el govern i els sindicats per al salari mínim interprofessional (SMI). Està més en línia amb les directrius marcades en l'Acord Interconfederal per a l'Ocupació i Negociació Col·lectiva (AENC) 2018-2020, que plantejava pujades salarials de l'entorn del 2% més un punt percentual lligat a conceptes com la productivitat, els resultats empresarials i l'absentisme laboral.

Aquest AENC no s'ha pogut renovar de cara a 2022 davant de les diferències existents al voltant de la clàusula de revisió salarial, irrenunciable per als sindicats i inacceptable per als empresaris davant dels elevats nivells d'inflació.

El govern ha tornat a insistir als agents socials perquè s'asseguen a negociar un acord salarial. Els sindicats, que han iniciat una campanya de mobilitzacions en defensa de la millora dels salaris, demanen una pujada salarial de l'entorn del 4% o 4,5% enguany, però consideren que la clau per a l'acord està a aconseguir amb la patronal compromisos de recuperació de l'actual pèrdua de poder adquisitiu al llarg de 2023 i 2024.

Per part seua, la proposta que la CEOE va posar sobre la taula el mes de maig passat arreplegava una pujada salarial del 3,5% per a 2022, però sense clàusula de revisió.

Tres de cada quatre treballadors, sense clàusules de revisió

Segons l'estadística de Treball, la majoria dels convenis registrats fins al setembre no compten amb clàusula de revisió salarial per a evitar pèrdues de poder adquisitiu.

En concret, dels 2.674 convenis comptabilitzats, només el 14,3% (384) tenien una clàusula de garantia salarial i dels quals, 288 contemplen que aquesta s'aplique amb efectes retroactius.

Del total de convenis registrats en els nou primers mesos de l'any, 2.022 eren d'empresa, amb efectes sobre 493.100 treballadors i una pujada salarial mitjana del 2,94%, mentre que 652 eren convenis sectorials i donaven cobertura a quasi 7,1 milions de treballadors, amb una pujada salarial mitjana del 2,59%.

Un total de 128 convenis, l'equivalent al 4,8%, contemplava congelació de sous, mentre que el 31,3% arreplegava una pujada salarial superior al 3%, sent la mitjana del 5,07%. El 55,9% dels convenis es mou en pujades salarials mitjanes que van des del 0,5% fins al 2,5%.

També et pot interessar