Els salaris mundials cauen per primera vegada en aquest segle
Un informe de l’OIT apunta que la davallada és més accentuada a Espanya, amb una caiguda del 3,5% en el primer semestre d’enguany
Els salaris a escala global han baixat un 0,9% en la primera meitat d’enguany a causa de la crisi energètica i la inflació derivada en part per la guerra d'Ucraïna, segons destaca un informe fet públic aquest dimecres de l'Organització Internacional del Treball (OIT), que tem que això contribuïsca a una major inestabilitat social. És el primer descens en la mitjana mundial en el que va de segle, després que fins i tot en els anys de pandèmia hi haguera augments (de l'1,5% en 2020 i l’1,8% en 2021).
"Desenes de milions de treballadors estan en una situació desesperada, ja que s'enfronten a una incertesa cada vegada més gran", ha alertat en la presentació de l'informe el director general de l'OIT, Gilbert Houngbo, qui ha subratllat que la pèrdua de poder adquisitiu "podria comportar més malestar social a tot el món".
L'informe mostra una reducció del 3,2% en els salaris mitjans d'Amèrica del Nord durant la primera meitat d'enguany, de l'1,9% a Europa Occidental i de l'1,7% a Llatinoamèrica, mentre que Àsia Pacífic és una de les poques excepcions amb un ascens de l'1,3% (0,7% si s'exclou la Xina).
"La crisi és causada per un increment de la inflació que està impactant més en països d'alts ingressos i sobretot al voltant d'Europa, que té més impacte per la guerra a Ucraïna i la pujada dels preus de l'energia", ha destacat l'experta en salaris de l’organització, Rosalía Vázquez-Álvarez.
La caiguda, més accentuada a Espanya
Pel que fa a Espanya, els salaris en termes reals han caigut un 3,5% fins a una mitjana d'uns 1.950 euros. El descens es produeix després que el 2021 el salari mitjà cresquera a Espanya un 3% interanual i superara la barrera dels 2.000 euros, i la davallada d’enguany és, per tant, superior a la mitjana europea.
Davant aquest escenari, l’OIT suggereix a Espanya noves mesures estatals per a pal·liar la pèrdua de capacitat salarial: "Els agents socials han de posar-se d'acord per a ajudar a aquelles famílies que en aquesta crisi tenen més vulnerabilitat", ha afegit l’experta Vázquez-Álvarez.
Les rendes baixes pateixen més
L’Organització Internacional del Treball ha advertit que l'augment dels preus d'aliments, combustibles i altres béns bàsics està afectant especialment el cost de vida de les persones d'ingressos més baixos, que normalment dediquen a la seua adquisició més percentatge del seu sou.
En un país com Mèxic, cita l'OIT com a exemple, les famílies d'alts ingressos només gasten un 14% del seu salari en aliments i altres béns essencials, mentre que el percentatge en les llars de baixes rendes puja al 42%. "La desigualtat d'ingressos i la pobresa augmentaran si no es manté el poder adquisitiu dels pitjor pagats i podria posar-se en perill la tan necessària recuperació després de la pandèmia", va advertir el director general de l’organització.