Salvador Navarro (CEV), satisfet amb la reforma laboral: "Hem demostrat maduresa per a arribar a un punt intermedi"
El president de la patronal valenciana remarca que el text fruit de l'acord social "és el que és" i que no admetran cap modificació durant la tramitació al Congrés
El Consell de Ministres aprova aquest dimarts el decret llei que reforma el mercat laboral pactat pel Ministeri de Treball, la patronal i els sindicats la vespra de la nit de Nadal. Un acord que, per al president de la Confederació Empresarial Valenciana (CEV) significa un "triomf" del diàleg social i que demostra "maduresa" per part de tots els actors involucrats en la negociació perquè "no guanyen ni uns ni altres", sinó que s'ha aconseguit arribar a un "punt intermedi" en lloc d'anar "als extrems".
Entrevistat aquest dimarts en Les notícies del matí, el dirigent de la patronal autonòmica s'ha mostrat satisfet amb el text final consensuat a tres bandes entre el govern espanyol, la Confederació Espanyola d'Organitzacions Empresarials (CEOE) i els sindicats majoritaris — UGT i CCOO—, perquè "minimitza els danys per part d'empreses i treballadors". "Hi ha coses que no agraden", ha reconegut Navarro, que tot i això incideix que "negociar significa cedir".
El 100% de la satsifacció no pot estar en el costat de les empreses ni del treballador. El que s'ha fet amb aquest acord és minimitzar els danys en les dues bandes
Per això, posa en valor el fet que la patronal haja estat en la taula i ha tingut "marge" de negociació per a fer aportacions al document. Si no hi haguera participat, "el govern hauria legislat en el Congrés, com va fer el PP" en la reforma laboral del 2012, un text que va tirar avant sense el suport de la CEOE, ha recordat. "El 100% de la satisfacció no pot estar en el costat de les empreses ni del treballador. El que s'ha fet amb aquest acord és minimitzar els danys", ha resumit el president de la CEV, que insisteix que el text aprovat "no deroga" la reforma laboral del PP ni afecta "els punts principals".
L'acord entre Treball i els agents socials introdueix diversos canvis en l'Estatut que regula el mercat laboral. Entre els punts més destacats estan el límit a la contractació temporal, la modificació de la negociació col·lectiva i la creació d'un nou model de regulació temporal de l'ocupació (ERTO). El decret que s'aprova aquest dimarts és només l'inici del camí, perquè ara aquest decret llei ha de ratificar-se en el Congrés. Per davant, el govern espanyol té una segona negociació amb els grups parlamentaris per a aconseguir els vots necessaris i convalidar el text en la cambra. La tasca es presenta difícil, perquè els aliats habituals de la coalició PSOE-Unides Podem ja han mostrat discrepàncies amb el pacte subscrit en el diàleg social.
El text és el que és, ara no val que el govern espanyol cedisca a la pressió dels socis
Salvador Navarro ha reconegut que hi ha un cert temor en la patronal que el text puga patir modificacions durant la tramitació parlamentària i avisa que "no donaran suport" a cap text diferent del que va eixir de la taula de diàleg social. "El text és el que és, ara no val que el govern espanyol cedisca a la pressió dels socis. Hem aprovat un text i aquest és el que ha de ratificar el Congrés", ha assenyalat, en termes similars en què es va expressar aquest dilluns el president de la CEOE, Antonio Garamendi.
L'empresari valencià s'ha mostrat convençut que el nou marc laboral reduirà la temporalitat del mercat de treball i assentarà les bases legislatives en els anys vinents per a "generar certesa" en les empreses.