Directes
Ara en la televisió
EN DIRECTE

El Salvador, primer país del món que adopta el bitcoin com a moneda legal

L'objectiu del govern és reduir els costos en els enviaments de remeses, atraure inversió estrangera i impulsar el consum intern

Concentració contra el bitcoin a la ciutat de San Salvador (El Salvador) / Rodrigo Sura (Efe)

El Salvador s'ha convertit aquest dimarts en el primer país del món a adoptar el bitcoin com a moneda de curs legal, amb l'objectiu de reduir els costos en els enviaments de remeses, atraure inversió estrangera i impulsar el consum intern.

Respecte al funcionament de la criptodivisa, el govern ha llançat una cartera digital que es diu Chivo, sinònim de cool al país centreamericà. Per a fomentar l'ús de la criptomoneda entre els salvadorencs, l'administració oferirà 30 dòlars (25 euros al canvi actual) en bitcoins a qualsevol ciutadà que s'òbriga un compte en la plataforma.

L'executiu ha començat la instal·lació de 200 caixers automàtics de bitcoins per a convertir la moneda digital en dòlars estatunidencs i poder retirar-los en efectiu. Així mateix, les transaccions seran lliures de comissions, segons el president Nayib Bukele, que ha incidit que també hi haurà 50 sucursals financeres en tot el país per a retirar o dipositar diners.

El govern del Salvador també ha desenvolupat un fons de 150 milions de dòlars (128 milions d'euros) per a donar suport a les conversions de bitcoins a dòlars estatunidencs.

Al juny, el Parlament del Salvador va aprovar la legalització de la criptodivisa. En concret, la llei aprovada recollia que l'ús de la moneda virtual serà "restrictiu, amb poder deslliurador i il·limitat en qualsevol transacció i a qualsevol títol que les persones naturals o jurídiques públiques o privades vulguen realitzar".

El president del país centreamericà, Nayib Bukele, ha defensat en reiterades ocasions aquesta mesura per diversos motius, entre els quals destaquen la reducció de costos en enviaments de remeses per a milions de salvadorencs que treballen a l'estranger o, fins i tot, una oportunitat per a protegir les economies en desenvolupament de possibles impactes en la inflació.

El mandatari xifrava en 400 milions de dòlars (340 milions d'euros) l'estalvi en comissions per als salvadorencs per la recepció de remeses des de fora del país. "Per què creem aquesta llei? Perquè el bitcoin té un mercat de capitalització de 600.000 milions de dòlars (504.000 milions d'euros) a nivell global i si fem això, els inversors i els turistes que tinguen bitcoin vindran al país i beneficiaran als salvadorencs i a l'economia", va remarcar Bukele en un dels seus missatges a través de xarxes socials.

Amb la nova llei, que entrarà en vigor aquest dimarts, els consumidors poden pagar a les empreses amb bitcoins des dels seus comptes per articles llistats en dòlars. No obstant això, si els propietaris de negocis volen rebre el pagament en dòlars, poden pressionar un botó en l'aplicació Chivo per a convertir els bitcoins immediatament a dòlars, segons Bukele.

L'FMI adverteix de "riscos significatius"

La posada en marxa d'aquesta llei, no obstant això, no ha sigut ben rebuda per organismes i agències internacionals. El Fons Monetari Internacional (FMI) va avisar dels riscos d'adoptar la criptodivisa com a moneda de curs legal, mentre que l'agència qualificadora de risc Fitch va apuntar que l'adopció del bitcoin com a moneda al país pot incrementar els riscos reguladors per a institucions financeres, incloent-hi la possibilitat de violar lleis contra el blanqueig de capitals i finançament del terrorisme.

El portaveu de l'FMI, Gerry Rice, va advertir que l'adopció del bitcoin com una moneda de curs legal al Salvador pot implicar "riscos significatius" i seran necessàries mesures efectives reguladores.

També et pot interessar