Sánchez anuncia que l'acord per a compatibilitzar el treball i la pensió se signarà esta setmana

El president del govern espanyol assegura que este pacte amb la patronal i els sindicats facilitarà l'accés a una prestació digna a milers de ciutadans

La presidenta del PSOE, Cristina Narbona, el secretari general del PSOE i president del govern espanyol, Pedro Sánchez i la vicesecretària general del PSOE i ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, en la reunió interparlamentària
La presidenta del PSOE, Cristina Narbona; el secretari general del PSOE i president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i la vicesecretària general del PSOE i ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, en la reunió interparlamentària / Fernando Sánchez (Europa Press)

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat este dilluns que l’executiu signarà esta setmana l'acord amb els sindicats i la patronal per a dissenyar un nou marc regulador que compatibilitze el treball i la pensió. "Esta mateixa setmana vos anuncie que signarem un important acord clau amb la patronal i amb els sindicats que facilitarà l'accés a una pensió digna a milers de ciutadans i de ciutadanes", ha dit Sánchez durant la seua intervenció en la reunió interparlamentària socialista.

Encara que no ha donat més pistes sobre l'acord, fonts sindicals i de la Seguretat Social han confirmat que es tracta del pacte per a compatibilitzar el treball amb una pensió, que s'emmarca en l'última part de la reforma del sistema de pensions que va iniciar l'exministre i ara governador del Banc d'Espanya, José Luis Escrivá.

Va ser al juliol quan els agents socials van signar eixe acord per a dissenyar el nou marc regulador amb el qual per a cobrar el 100% de la pensió, es necessitaran almenys cinc anys en actius després del compliment de l'edat ordinària de jubilació. La proposta estipula que els percentatges de la pensió que es podran percebre mentre es treballa seran d'un 45% amb un any de demora, del 55% amb dos anys, del 65% amb tres anys, del 80% amb quatre anys i del 100% amb cinc anys de demora.

La ministra d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, Elma Saiz, ha acudit recentment al Congrés per a detallar el contingut del document i exposar-lo davant dels grups parlamentaris, que van demandar a la ministra un cronograma parlamentari del mateix que Saiz no va oferir.

Nou procediment per a activitats de risc 

A més d'establir noves condicions per a compatibilitzar el treball, l'acord també estableix un nou procediment d'accés a la jubilació en activitats d'elevada perillositat i un millor aprofitament dels recursos assistencials de les mútues en processos traumatològics. Així mateix, s'ha consensuat una nova regulació de la jubilació parcial i de jubilació activa per a fer-la més atractiva i millorar la compatibilitat d'ocupació i pensió.

Sobre els canvis en la regulació de la jubilació parcial, s'estableix ampliar de dos a tres els anys la possibilitat d'avançament, amb límits en la reducció de la jornada. A més, es milloren les condicions del treballador que li farà el relleu, ja que la seua contractació haurà de ser indefinida i a temps complet en un lloc no amortitzable.

També et pot interessar

stats