Sánchez anuncia l'ampliació de la dessalinitzadora de Torrevella amb una planta fotovoltaica

Carlos Mazón critica que el president del govern haja presumit de solidaritat hídrica i no haja dit una sola paraula del transvasament Tajo Segura

Sánchez en la seua visita a la planta dessalinitzadora de Torrevella / 'À Punt NTC'
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
14 de febrer 2024 - 12:59 Actualitzat: 14 de febrer 2024 - 20:55

El president del govern, Pedro Sánchez, ha anunciat l'ampliació de la dessalinitzadora de Torrevella amb una planta fotovoltaica. El Ministeri per a la Transició Ecològica impulsa l'ampliació per a passar a produir uns 120 hectòmetres cúbics anuals amb una inversió de més de 62 milions d'euros en un termini d'execució de 48 mesos.

En una visita a Torrevella (Baix Segura) a la major planta dessalinitzadora d'Europa que gestiona l'empresa pública estatal Aquamed, Sánchez ha dit que l'ampliació augmentarà el 50% la producció.

Sánchez ha manifestat que el seu gabinet dona la "màxima prioritat" a les polítiques contra el canvi climàtic i a un dels seus efectes més adversos, la sequera, amb una "inversió històrica" d'uns 5.000 milions entre 2022 i 2027 per a la modernització dels regadius. Uns diners que beneficiaran 27.000 hectàrees d'uns 20.000 agricultors de tot el país.

També ha destacat que Espanya s'ha convertit en els últims anys en el "líder europeu" en la dessalinització d'aigua: és el primer productor d'aquesta mena de recurs i el quart mundial en la capacitat instal·lada.

La sequera, ha repetit el president, és un problema que "ens afecta", siga a Catalunya, Andalusia o una altra comunitat autònoma.

Sánchez ha fet aquesta visita dues setmanes després que el govern d'Espanya planejara enviar vaixells amb aigua dessalinitzada de la planta de Sagunt a Barcelona per a pal·liar les restriccions per la sequera que pateix l'àrea metropolitana de la capital catalana.

Mazón: "És un error vindre a Torrevella i no dir ni una paraula del transvasament Tajo-Segura"

Poc ha tardat a contestar-li a Sánchez el president de la Generalitat, Carlos Mazón. En una declaració institucional, ha criticat que Sánchez haja presumit de solidaritat hídrica i no haja dit una sola paraula del transvasament Tajo Segura estant a Torrevella.

"És un error parlar de solidaritat quan enviem a Portugal a través del transvasament més aigua de la que necessita quan els espanyols d'Alacant, Múrcia i Almeria no tenim la que ens correspon, la que diuen els tècnics i la que necessitem".

Per a Mazón, "és un error no parlar del transvasament i posar en risc més de 40 milions d'arbres que depenen del transvasament".

També ha criticat que el president socialista del govern parle de planificació hidrològica basant-se només en la dessalinització. "És un error parlar de planificació hidrològica en base exclusivament a la dessalinització perquè ens fa menys sostenibles. Usar només la dessalinitzadora és un error mediambiental".

L'alcalde de Torrevella critica la visita

Per la seua banda, l'alcalde de Torrevella, Eduardo Dolón, ha criticat la visita de Sánchez, ja que assegura que ho ha fet "en un Falcon" i "sense pagar peatges". El primer edil ha lamentat que el president del govern no haja dit "absolutament res" de diverses infraestructures reclamades pel municipi i s'haja limitat a anunciar que "farà més gran la dessalinitzadora". Dolón ha criticat que no li hagen deixat entrar a l'acte.

A les crítiques ha contestat la delegada del govern en la Comunitat Valenciana, Pilar Bernabé: ha replicat Dolón dient que si haguera dedicat "la mateixa estona a criticar que a llegir-se els papers" sabria que les obres de compensació de la dessalinitzadora "no estan avançades perquè l'Ajuntament no ha fet els seus deures". Així, ha sostingut que el consistori alacantí ni ha enviat la redacció del projecte del dic de Ponent ni tampoc ha tramitat la reserva del domini de Costas necessària, a més de no haver validat el projecte d'Aquamed.

També et pot interessar

stats