Sánchez anuncia que el port de València acollirà la Ciutat de la Industrialització de la Construcció
El nou Perte per a industrialitzar habitatges comptarà amb 1.300 milions d'inversió pública en deu anys per a construir 20.000 unitats anuals
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat que el nou Perte de la industrialització de l'habitatge comptarà amb una inversió pública de 1.300 milions d'euros en deu anys. La transformació del sector permetrà construir una mitjana de 15.000 habitatges industrialitzats a l'any i arribar a les més de 20.000 anuals a partir de la primera dècada, ha destacat.
A més, ha avançat que València serà la principal protagonista, ja que albergarà la Ciutat de la Industrialització de la Construcció —en la zona d'activitats logístiques (ZAL) del port de València— en sòl públic de Sepes (Entitat Pública Empresarial de Sòl), per a fomentar este desenvolupament en una de les zones més afectades per la passada dana.
En la clausura de l'acte "Cap a una construcció industrialitzada" —en la 8a edició de la Fira del sector de l'edificació i la construcció Rebuild, que té lloc a Madrid—, Sánchez ha fet, a més, una crida a tots els grups parlamentaris perquè es rectifique l'actual situació i es modifique la llei del sòl, necessària per a donar seguretat jurídica.
Així, tres mesos després d'anunciar este Perte com a part d'una bateria de dotze mesures en matèria d'habitatge, ha afegit que la industrialització és una "autèntica prioritat" i, entre altres avantatges, redueix els temps d'edificació entre un 20% i un 60%. També ha avançat que a Espanya hi ha un ampli marge de millora, ja que ara suposa el 5%, que s'espera doblar el 2030, però "estem a anys llum" d'Alemanya o Països Baixos, on suposa el 20%.
Per al president espanyol, és necessari un "canvi de paradigma" en la mateixa cadena d'edificació, incidint en la seua industrialització, digitalització i sostenibilitat. Un canvi que responga a tres objectius: "construir més i millor habitatge, construir més de pressa i a preus més assequibles".
El projecte estratègic busca situar Espanya a l'avantguarda en la industrialització de l'edificació.
Augment de la capacitat productiva
L'executiu estatal vol impulsar la producció industrial d'habitatge donant suport al finançament d'iniciatives industrials, contribuint a la creació d'una demanda estable i creant un entorn regulador que fomente que les grans empreses espanyoles aposten per esta tecnologia.
Així, es donarà suport al creixement d'escala de les xicotetes i mitjanes empreses que aposten per la industrialització finançant el desenvolupament de noves solucions industrials.
Eficiència i sostenibilitat
L'impuls d'una industrialització oberta permetrà construir més ràpidament —reduint els temps d'edificació entre un 20% i un 60%— i construir millor, aprofitant totes les solucions que la tecnologia ofereix per a fer habitatges adaptats als desafiaments com el canvi climàtic.
Formació i talent
La industrialització, segons Sánchez, ajudarà a dignificar més l'ocupació en la construcció i fer-ho atractiu per als joves amb més seguretat, amb més formació i amb més qualitat de vida per a qui trie esta professió. També pretén augmentar el nombre de dones en este sector.
Català demana concreció sobre el projecte
L'alcaldessa de València, María José Catalá, ha valorat que “tota inversió que vinga a València és positiva”, però ha demanat “una mica més de concreció” perquè, afirma, s’han assabentat de la notícia per la premsa tot i que fa dos setmanes que tingueren una reunió del consell que gestiona la ZAS i no els van dir res. Així mateix, ha expressat preocupació per l’anunci perquè la ZAS està destinada a activitat logística i no industrial, i això podria generar problemes jurídics. “Si és un projecte d'indústria no seria viable, haurien de concretar-nos. Concretar-nos implica parlar amb nosaltres, implica col·laborar lleialment amb l'Ajuntament de València”, ha sentenciat.