Sánchez segella un nou acord en pensions amb patronal i sindicats "destinat a perdurar"

Els secretaris d'UGT i CCOO participen este dimecres en una assemblea de delegats sindicals per a reivindicar la reducció de jornada a les 37,5 hores setmanals

L'acord signat hui completa la reforma del sistema de pensions iniciada el 2021 / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
18 de setembre 2024 - 08:47 Actualitzat: 18 de setembre 2024 - 16:21

El president del govern, Pedro Sánchez, ha posat en valor este dimecres el nou acord en matèria de pensions segellat amb patronal i sindicats "producte de la bona política" i que "contribueix a una societat més justa". "És un acord destinat a perdurar", ha destacat Sánchez després de la signatura d'este pacte, segellat a la fi del juliol per a establir un nou marc regulador de compatibilitat entre treball i pensió.

El president ha explicat que el pacte contempla tres apartats "de gran importància" per als ciutadans: millora la compatibilitat de la pensió de jubilació amb el treball, protegeix els treballadors ocupats en professions perilloses amb nous coeficients reductors de l'edat de jubilació, i contribueix a aprofitar millor els recursos de les mútues amb la finalitat de recuperar la salut dels treballadors.

La signatura ha tingut lloc al Palau de la Moncloa i han assistit els líders de CCOO, UGT, CEOE i Cepyme: Unai Sordo, Pepe Álvarez, Antonio Garamendi i Gerardo Cuerva, respectivament. També ha estat present la ministra d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, Elma Saiz.

Després de rubricar el pacte, els líders sindicals s'han dirigit a la seu d'UGT per a participar en una assemblea de delegats conjunta convocada per a reivindicar la reducció de la jornada a les 37,5 hores setmanals. Esta assemblea forma part del calendari de mobilitzacions que han dissenyat CCOO i UGT amb l'objectiu de pressionar a les patronals perquè accepten la reducció de jornada.

Nou marc regulador de compatibilitats entre treball i pensió

Mitjançant este pacte entre patronal, sindicats i govern, les parts han dissenyat el nou marc regulador de compatibilitats entre treball i pensió. Així, per a cobrar el 100% de la pensió, es necessitaran almenys cinc anys en actiu després del compliment de l'edat ordinària de jubilació.

L'acord estipula que els percentatges de la pensió que es podran percebre mentre es treballa seran d'un 45% amb un any de demora, del 55% amb dos anys, del 65% amb tres anys, del 80% amb quatre anys i del 100% amb cinc anys de demora.

Canvis en la jubilació parcial

Així mateix, s'estableix una nova regulació de la jubilació parcial i de jubilació activa per a fer-la més atractiva i millorar la compatibilitat d'ocupació i pensió. Sobre els canvis en la regulació de la jubilació parcial, s'amplia de dos a tres els anys la possibilitat de bestreta, amb límits en la reducció de la jornada. A més, es milloren les condicions del treballador rellevista, ja que la contractació haurà de ser indefinida i a temps complet en un lloc no amortitzable.

També s'inclou en l'acord un punt per a recuperar el coeficient multiplicador de l'1,5 aplicable al temps cotitzat per a evitar perjuís per als contractes fixos discontinus.

A més, l'acord també estableix un nou procediment d'accés a la jubilació en activitats d'elevada perillositat i el millor aprofitament dels recursos assistencials de les mútues en processos traumatològics.

Al mateix temps, també s'ha aconseguit un enteniment sobre el procediment per a establir coeficients reductors de l'edat de jubilació per a ocupacions especialment penoses o perilloses.

També et pot interessar

stats