Santiago Carbó, sobre la fusió de Caixabank i Bankia: "Les condicions per als clients no canviaran"

L'investigador de l'IVIE assegura que els contractes continuaran en els termes actuals però anticipa un augment de les comissions per la crisi.

El catedràtic d'Anàlisi Econòmica de la Universitat de Granada i expert de l'Institut Valencià d'Investigacions Económiques (IVIE), Santiago Carbó
El catedràtic d'Anàlisi Econòmica de la Universitat de Granada i expert de l'Institut Valencià d'Investigacions Económiques (IVIE), Santiago Carbó

Bankia i Caixabank aproven aquest dijous la seua fusió. L'acord entre les dues entitats és total, i d'aquest naixerà el primer banc d'Espanya, amb més de 600.000 milions en actius. Però baixant a terra els números grossos, com afectarà l'operació als clients de les entitats? El catedràtic d'Anàlisi Econòmica de la Universitat de Granada i expert de l'Institut Valencià d'Investigacions Económiques (IVIE), Santiago Carbó, considera que gens... almenys en el curt termini.

"Les condicions dels clients no canviaran. És un dret firmat davant de notari i no s'altera amb la fusió", ha explicat Carbó a Les notícies del matí. Els depòsits continuaran intactes i contractes de llarg termini, com les hipoteques, se subrogaran de les entitats actuals al megabanc resultant de la fusió.

Entén l'expert que aquest procés està pensat per a millorar la competitivitat en el futur i per això cal tindre en compte "que els clients estiguen contents". Usuaris i usuàries que, per a Carbó, es beneficiaran d'una entitat "més forta i més solvent". Això no vol dir que no hi ha haja canvis.

Què passarà amb les sucursals?

L'investigador considera que el "reajustament" de sucursals és inevitable però dona per segur que el futur banc tindrà en compte les necessitats de la generació de clients que fa les gestions en finestreta. Anticipa tensions entre les dues entitats per a conservar els seus treballadors, però també un possible acord amb els sindicats buscant minimitzar el cost de la fusió en les plantilles.

Més comissions, però a tots els bancs

El catedràtic d'Anàlisi Econòmica també pronostica un augment de les comissions, però no tant per la fusió en concret com pel context actual del sistema bancari, amb el negoci a la baixa pels baixos tipus d'interés o l'impacte de la pandèmia, i la necessitat de proveir noves solucions tecnològiques d'alt cost per a guanyar en competitivitat.

Una fusió "en el moment oportú"

"Aquesta és una fusió per a buidar aigua i fer-se més fort en l'àmbit tecnològic", resumeix Carbó. Entén que "és el moment oportú" per a fer-la, perquè en la situació actual, enmig d'una crisi i amb un horitzó d'incertesa "la morositat augmentarà" i "cal reposicionar-se en el mercat intern i millorar la preparació tecnològica". Explica l'investigador de l'IVIE que "guanyar dimensió és l'única manera de competir. Amb marges baixos pels tipus d'interés en negatiu necessites grandària per a millorar la rendibilitat" o, com també recorda, "per a costejar l'estructura de sucursals".

"Poca substància" per a València

Pel que fa al pes de les entitats en el futur megabanc considera "raonable" la relació de forces del 75% per a Caixabank i del 25% per a Bankia, o el que és el mateix tres accions de Caixabank per una de Bankia. Celebra que la seu social es quede a València però troba a faltar "un poc més de substància" perquè també s'hagueren traslladat a la Comunitat Valenciana departaments estratègics, com alguns serveis informàtics.

Serà "molt difícil" recuperar la inversió de l'Estat

El ciutadà notarà els efectes de la fusió en la butxaca, tot i no ser client de les entitats. Carbó considera "molt difícil" recuperar els 24.000 milions que l'Estat va invertir per a salvar Bankia de la fallida. "Allò que valia cent el 2012 hui val molt menys. Si no és que es produïsca un augment sobtat del valor, no recuperarem eixa quantitat i ens quedarem prou lluny, però tampoc podem esperar eternanent perquè cada vegada val menys", raona l'expert.

També et pot interessar

stats