El sector agrari celebra que Europa tombe l'entrada d'arrossos importats amb Triciclazol
Afirmen que la decisió anteposa la sobirania alimentària de tota Europa enfront dels interessos comercials d'uns pocs
El sector agrari valencià ha celebrat la decisió del Parlament Europeu de tombar l'entrada d'arrossos importats amb Triciclazol, una matèria fitosanitària que està prohibida i “deixa els arrossers comunitaris sense solucions eficaces per a fer front a la pitjor malaltia del cultiu, la Pyricularia oryzae”, segons ha assenyalat l'Associació Valenciana d'Agricultors (Ava-Asaja).
El seu president, Cristóbal Aguado, ha ressaltat que enfront de la “hipocresia i la doble vara de mesurar” de la Comissió Europea, el Parlament Europeu ha apostat per la “coherència” i que ha “anteposat la sobirania alimentària de tota Europa enfront dels interessos comercials d'uns pocs”.
D’altra banda, el tresorer de l’associació i vicepresident del grup de treball de qüestions fitosanitàries de Copa-Cogeca, Miguel Minguet, ha subratllat que el Parlament ha aprofitat una “oportunitat d'or” per a demostrar que coneix la realitat, escolta els agricultors i és “valent” per a oposar-se a “propostes hipòcrites” de la Comissió que “ens arrosseguen a l'abandó de camps, al desert i a l'encariment de la cistella de la compra”.
També ha apuntat que l'entrada d'arrossos importats amb Triciclazol no està alineada ni amb els compromisos que va contraure la UE sobre les importacions conforme a la nova Política Agrícola Comuna, ni amb l'estratègia De la Granja a la Mesa, on s'afirma que no es revisaran toleràncies per a substàncies prohibides a la UE. Per això afirma que haver permés aquests productes haguera suposat una competència deslleial i un pas arrere en la reciprocitat de les relacions comercials, a més d’ocasionar una deslocalització de la producció agrícola europea que la Comissió Europea tractaria de substituir per “produccions amb menors garanties ambientals”.
Fins que es va prohibir, el Triciclazol resultava essencial per als arrossers valencians perquè mantenia a ratlla el fong de la Pyricularia que, davant la falta d'alternatives igualment eficaces, ha expandit els seus atacs i ha provocat minves de fins al 50% en l'arròs Bomba, una varietat especialment idònia per a l'elaboració de paelles. En aquest sentit, Miguel Minguet afirma que si Brussel·les no permet aquest fitosanitari en els cultius de la Unió Europea, “lo mínim que ha de fer és no permetre-ho als arrossos vinguts de fora”.
El rebuig del PE a l'increment del Límit Màxim de Residus de Triciclazol en els arrossos importats és “una nova victòria” del camp en les institucions comunitàries que se suma a la renovació de l'ús del glifosat en les últimes setmanes. També ha rebutjat així mateix la proposta de la Comissió del Reglament sobre l'ús sostenible de productes fitosanitaris que pretenia suprimir fins al 65% de les solucions emprades per a reduir les plagues i malalties.
Ava-Asaja espera que totes aquestes notícies suposen “veritablement” un canvi de rumb i un punt d'inflexió en les polítiques agràries europees per a establir la reciprocitat amb les produccions de països tercers i potenciar enfocaments més innovadors i resilients en l'agricultura, que redundaran en una major sobirania alimentària i en preus més raonables per als consumidors europeus.