"Que la gent ho sàpia, l'apicultura valenciana està en perill d'extinció i s'acabarà"
El sector protesta contra la falta de respostes del Consell davant la seua "crítica" situació amb una camionada des de Quart de Poblet (Horta Sud) fins a la Conselleria d'Agricultura i les Corts
Javier es dedicava a l'apicultura ecològica a Begís, fins que l'incendi forestal de l'estiu va cremar-li més de 150 ruscos. Hui, prefereix malbaratar les escasses reserves de producte que tenia emmagatzemades abans que malvendre-les als intermediaris. Al crit de "per la nostra consellera" i tors al vent s'ha banyat en mel a les portes de la conselleria d'Agricultura. És la seua manera de protestar contra l'abandó de què acusen el departament d'Isaura Navarro.
"Produïm oxigen i ens deixen morir" i "Sense abelles no hi ha vida" són alguns dels missatges que el sector apícola ha penjat aquest dijous al centenar de vehicles pesants que aquest dijous han recorregut els carrers de València en una camionada de protesta. A primera hora del matí s'han concentrat al polígon de Quart de Poblet, des d'on han marxat per l'A3 cap al centre de la ciutat. Han fet una protesta circular, la tercera dels últims mesos, amb parada final al complex del 9 d'Octubre, on hi ha d'Agricultura.
"Que la gent sàpiga que l'apicultura està en perill d'extinció i s'acabarà", adverteix Alejandro Boronat, de l'Organització Sindical Apícola (OPA). Des del sector reiteren la “insensibilitat manifesta” i la falta de respostes del departament que dirigeix Isaura Navarro a l'ofici. "Estem molt malament. Totes les autonomies tenen ajudes. Ací cap. Molta propaganda, però ningú es preocupa per nosaltres", lamenta Vicent Navarro, un meler de Montserrat (Ribera Alta). "Fa un any que estem cridant al gabinet que porta el tema de Desenvolupament Rural i encara no ens ha contactat ningú", ha criticat una altra productora.
El sector adverteix que l'han passat van perdre el 70% de la collita i que hi ha desercions en massa. Les reivindicacions són les mateixes que en la protesta inicial: demanen ajudes agroambientals a la biodiversitat dignes, subvencions directes de 25 euros per rusc i la retirada de l'acord del Consell de la pinyolada, que els prohibeix situar explotacions a menys de cinc kilòmetres dels camps de cítrics (per a evitar l'excés de llavors en la fruita per la pol·linització) i els impossibilita produir mel de taronger.
També critiquen que l'apicultura transhumant estiga exclosa de les bonificacions del gasoil professional, que el pla de viabilitat autonòmic de l'apicultura faça ja dos anys en el calaix dels oblits o els preus a la baixa de la mel a conseqüència de les massives importacions procedents de tercers països.
El responsable del sector apícola de la Unió, Luis Javier Navarro, reconeix que el sector passa per una situació "crítica". En declaracions en À Punt Notícies, va apuntar que entre 3.000 i 4.000 famílies viuen de l’apicultura i en aquests moments es troben en una situació d’indefensió, "sense saber si podran continuar avant". Els apicultors consultats per À Punt asseguren que la situació actual els aboca al tancament o a canviar d'autonomia. "No ens agarren ni les ajudes de la Unió Europea, perquè no volen abonar la part que els tocaria, que és del 25%", denuncia Vicent Navarro.
La protesta ha mobilitzat apicultors de tota la Comunitat Valenciana cap. El sector ha participat unit, amb representació de productors de la Unió Llauradora i Ramadera, AVA-Asaja, Asaja Alacant, UPA-PV, CCPV-COAG, ApiAds, l'Osa, Arva i APAC.