El sector ceràmic preveu un creixement de la demanda i de l'ebitda del 14% el 2024
L'informe de Deloitte reflecteix la bona salut de la ceràmica de Castelló i demostra que el taulell es manté en bones xifres a pesar de les adversitats i que la clau del mercat es troba als Estats Units
El sector ceràmic espanyol concentrat a la província de Catelló preveu per a l'any 2024 un creixement de la demanda en els mercats nacional, europeu i estatunidenc. Això, unit al manteniment de l'augment de preus dels últims anys i a la normalització del preu del gas, ajudarà a incrementar el resultat brut d'explotació —ebitda— en un 13,9%.
Esta és una de les principals conclusions de l'informe "Situació i perspectives del sector ceràmic", elaborat per Deloitte. Un informe que s'ha presentat este dijous per part del soci director a la Comunitat Valenciana i Múrcia, Gerardo Yagüe; el responsable de l'àrea d'assessorament financer en l'empresa, Javier Arribas, i el coordinador de l'informe, Iván Cubel.
L'estudi analitza la conjuntura de la indústria ceràmica espanyola després de l'evolució de l'exercici passat, la seua posició competitiva en el context internacional, les dinàmiques del mercat transaccional, els seus potencials escenaris de desenvolupament i els principals reptes als quals s'enfronta el sector l'any 2024.
Segons Yagüe, l'any 2023 ha suposat "un punt d'inflexió per al sector ceràmic, que va tancar l'any amb clars signes de recuperació", i preveu que durant el 2024 es consolidarà este creixement, que anirà acompanyat de la recuperació de la demanda i l'impuls dels volums de producció i la rendibilitat, entre altres aspectes.
Ha destacat la capacitat que està demostrant el sector per a gestionar situacions tremendament complexes, especialment durant l'any 2022, en el qual es va produir el tall del subministrament d'argila i l'increment del cost de l'energia a conseqüència de la guerra a Ucraïna.
Situació del 2023: descens de les vendes del 7%
L'informe mostra que les vendes del sector van descendir un 7% el 2023 fins als 4.864 milions d'euros (369 milions d'euros menys que en 2022) a conseqüència d'una reducció de la demanda generalitzada, especialment en els mercats internacionals, que no ha pogut ser compensada amb l'increment dels preus.
A més, durant l'any passat, el sector va pagar el gas 403 milions d'euros per damunt dels preus de mercat a causa dels contractes formalitzats fonamentalment el 2022. Confien que açò es revertisca durant el 2024 quan finalitzen els compromisos de compra de gas adquirits.
La ceràmica també ha patit unes tensions financeres enormes, amb unes necessitats de capital circulant d'entre 500 i 1.000 milions, que han hagut d'afrontar amb els seus propis mitjans, a causa de la falta de finançament i d'ajudes per part del govern espanyol, han destacat durant la presentació de l'informe.
Previsions per a 2024: recuperar la demanda
Per a enguany, s'espera que la ceràmica de Castelló consolide l'increment de preus dels últims anys i que es recupere la demanda, especialment per la recuperació del sector de la construcció.
També s'espera que Europa acabe de normalitzar els impactes derivats de la inestabilitat macroeconòmica i geopolítica, i que es puguen normalitzar els preus que paguen moltes indústries pels contractes formalitzats de gas, la qual cosa suposarà un increment de l'ebitda d'un 13,9%.
El futur està als Estats Units
Entre els reptes de futur, el soci director de Deloitte a la Comunitat Valenciana ha assenyalat els Estats Units com el mercat amb més capacitat de creixement per a la indústria ceràmica espanyola, i ha apostat perquè les empreses instal·len fàbriques en este país per a atendre la potencial demanda.
"El futur està a muntar fàbriques als Estats Units i guanyar posició en un mercat de 350 milions de consumidors que consumeixen a nivells molt superiors al mercat europeu", ha afirmat Yagüe, qui ha aclarit que no aposta per la deslocalització d'empreses sinó per ampliar la producció allí.