El sector ceràmic tancarà l'any amb un descens de la facturació de vora el 3%
Les exportacions se situaran en 3.454 milions d'euros i patiran una caiguda entre el 3% i el 5%, mentre que el mercat nacional, amb unes vendes de 1.350 milions, creixerà entre el 2% i el 4%
La facturació del sector ceràmic prevista per al 2024 se situarà en 4.804 milions d'euros, la qual cosa suposa un descens de l'1% al 3% respecte al 2023. Les exportacions se situaran en 3.454 milions d'euros i patiran una caiguda del 3% al 5%, mentre que el mercat nacional, amb unes vendes de 1.350 milions, creixerà entre el 2 i el 4% La producció, que es preveu que abaste els 390 milions de metres quadrats, es mantindrà.
Són algunes de les dades que ha proporcionat el president de l'Associació Espanyola de Fabricants de Taulells i Paviments Ceràmics (Ascer), Vicente Nomdedéu, en la qual ha realitzat el balanç de l'activitat del sector.
Una tercera part de la producció "ha desaparegut" entre 2021 i 2023
Nomdedéu ha assenyalat que les dades del sector ceràmic són positives "més per l'esforç de les empreses que per l'entorn". Segons ha destacat, entre 2021 i 2023 el sector ha perdut una tercera part de la producció, "cosa que significa que una tercera part del sector ha desaparegut". No obstant això, ha subratllat que "el sector continua sent el clúster més important de Castelló i de la Comunitat Valenciana".
El president d'Ascer, que ha apuntat la necessitat de treballar "en clau europea", ha ressaltat que el sector ha patit durant l'any una caiguda, encara que a partir de setembre s'ha produït un repunt. Quant a la producció, ha informat que fins a l'octubre presentava una caiguda del 2,3%, encara que acabarà l'any en dades similars a les del 2023.
D'altra banda, ha lamentat que les polítiques de fora de la UE "no compleixen amb els estàndards europeus, i ha especificat que "la distància entre la producció europea i l'extraeuropea cada vegada és més curta".
Una dotzena d'empreses ha tancat
Pel que fa a l'ocupació del sector, Nomdedéu ha explicat que, fins a l'octubre, ha crescut un 5,6%. "Tenim un efecte multiplicador, perquè per cada ocupació directa en el sector es generen 5,2 ocupacions addicionals", ha afegit. Ha ressaltat que, des que va començar la crisi, han tancat una dotzena d'empreses del sector.
Així mateix, ha recordat que el sector suposa el 3% del PIB industrial espanyol, el 22% del PIB industrial de la Comunitat Valenciana i el 32% del PIB industrial de Castelló.
2025: un any d'"estabilitat amb un xicotet creixement"
Quant a les previsions per al 2025, el president de la patronal ceràmica ha apuntat que pot ser un any d'"estabilitat i, fins i tot, amb un xicotet creixement". "Déu vullga que siga així perquè un any més al ritme dels últims tres seria difícil de suportar", ha afegit.
A més, ha destacat com a principals reptes del sector el dèficit energètic, els costos i els terminis de descarbonització "que estan desalineats amb la realitat del sector" i la pèrdua de competitivitat i rendibilitat. En este sentit, ha demanat a l'administració que faça costat als sectors industrials, i especialment al ceràmic, i mecanismes directes de suport i sense excessiva burocràcia.