El sector citrícola, junt amb el Consell, demana a Brussel·les la reciprocitat fitosanitària amb Sud-àfrica

El sector confia que la UE accepte la proposta per aplicar el tractament en fred als productes agroalimentaris de països tercers

El president de la Generalitat, Ximo Puig, i la consellera d'Agricultura, Mireia Mollà, aquest dimecres a Brussel·les
El president de la Generalitat, Ximo Puig, i la consellera d'Agricultura, Mireia Mollà, aquest dimecres a Brussel·les / À Punt

El camp valencià està pendent de dos acords de Brussel·les que impactaran de ple en el sector citrícola. Per una banda, està prevista la revisió de l'acord comercial entre la UE i Sud-àfrica. A més, també esperen i reclamen que Brussel·les marque l'obligació que els enviaments del país africà passen per un tractament en fred per evitar l'entrada de plagues. En aquest context, aquest dimecres està prevista a Brussel·les una reunió del president de la Generalitat, Ximo Puig, amb la directora general de Salut i Seguretat Alimentària de la Unió Europea, Sandra Gallina, on s'abordarà la proposta espanyola perquè Sud-àfrica aplique el tractament en fred a les seues exportacions de productes agroalimentaris a la UE. En la reunió participaran la interprofessional citrícola Intercitrus i les principals organitzacions agràries valencianes (la Unió de Llauradors i AVA-Asaja).

L'acord comercial a Sud-àfrica es va signar ara fa cinc anys. Cinc anys –recorda l'Associació Valenciana d'Agricultors (AVA-Asaja)– en què el producte valencià ha quedat desplaçat en molts mercats europeus, sobretot en determinats moments de l'any (l'organització va estimar al juliol passat que les importacions de cítrics sud-africans a la UE s'han incrementat un 30% en l'últim lustre). I d'altra banda, el camp està patint l'entrada de plagues per les diferents exigències que tenen els carregaments sud-africans.

Davant d'aquesta revisió, el govern espanyol ha sol·licitat a la Comissió Europea la consideració dels cítrics com a producte "molt sensible", enfront de les importacions de països tercers, i han instat que no hi haja concessions addicionals. AVA-Asaja confia que el Comité Permanent de Plantes, Animals i Pinsos (SCoPAFF) aprove aquest divendres l'obligatorietat del tractament en fred.

El secretari general de la Unió de Llauradors, Carles Peris, ha expressat la confiança que "una vegada per totes la Comissió Europea considere els cítrics com a producte sensible en els acords d'associació que signa amb tercers països i que s'establisca la reciprocitat necessària entre les produccions nostres i les de fora". Peris ha afegit, en aquest sentit, que cal que "ja es comence a legislar a nivell europeu per a impedir l'entrada de mercaderies de països on s'utilitzen fitosanitaris prohibits a la Unió Europea, on no es respecten les mateixes normes de benestar animal o ni tan sols es donen condicions de treball dignes per als treballadors".

En acabar la reunió, el president de la Generalitat ha defés que insistiran el que siga precís per a fer realitat les reclamacions espanyoles. "Continuarem perquè, més prompte que tard, el que és lògic siga real", ha subratllat Puig, qui s'ha posat de termini la pròxima campanya a Sud-àfrica per a solucionar aquest problema.

El president creu que la responsable comunitària "té més clar que mai que és una urgència", però ha admés que a Brussel·les hi ha visions diferents i que pesen qüestions geopolítiques amb un país com Sud-àfrica. "Hem d'insistir, però ho farem amb total rotunditat. Accelerarem al màxim la pressió en tots els àmbits", ha afegit.

També et pot interessar

stats