El sector del taulell reclama més flexibilitat per a la transició verda
El clúster de la cerámica ja avança en la descarbonització, però no vol perdre competitivitat en el procés
L'Europa verda pica a la porta del taulell. El sector de la ceràmica a les comarques del nord s'enfronta al repte de fer un canvi cap a una indústria més sostenible, però amb garanties. Volen més flexibilitat, temps i ajudes per a afrontar aquesta transició sense costos afegits ni perdre competitivitat.
El compromís de la Unió Europea de reduir en un 55% les emissions de gasos d'efecte hivernacle el 2030 marca el full de ruta del taulell. La patronal del sector Ascer veu possible aquesta transició verda, però com adverteix el secretari general, Alberto Echaverría, cal adaptar les exigències a la realitat del sector.
La tecnologia que substituirà el gas natural en els processos productius del taulell encara no està prou madura, però l'hidrogen es perfila com la principal aposta. Porcelanosa ja té en marxa un projecte amb Iberdrola, que combina l'electrificació i l'hidrogen verd per a descarbonitzar el taulell. "És molt innovador", explica el responsable de sistemes de qualitat i mediament de l'empresa ceràmica, Jorge Fabregat.
La patronal de frites i esmalts recorda que la ceràmica és un sector clau per a les comarques del nord sobretot per la seua capacitat exportadora. Per això, insisteix el secretari general d'Anffecc, Manuel Breva, que és molt important conservar la competitivitat. L'any passat, el clúster de la ceràmica va moure quasi 3.000 milions d'euros en exportacions, que representen el 80% de la facturació total.