El sector tauleller de Castelló reclama a Madrid “ajuda decidida i eficaç” del govern
La CEV presenta el Manifest per al manteniment de l'economia de Castelló i reclama ajudes directes, amb condicions assumibles, senzilles de tramitar, urgents i suficients
La Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana (CEV) ha presentat en la seu de la patronal CEOE, a Madrid, al costat d'una àmplia representació de les 70 entitats signants i la consellera d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, Nuria Montes, el Manifest pel manteniment de l'economia de Castelló.
El president de CEV Castelló, Luís Martí, ha explicat que el manifest, a més de recollir propostes per a aconseguir l'objectiu de mantindre l'economia de la província, tracta de conscienciar el govern de la crítica situació que travessa Castelló. "Ho presentem a Madrid perquè és on sentim més la llunyania cap als nostres problemes".
Castelló està a la baixa en els següents indicadors: exportacions, ocupació, compra d'habitatges, hipoteques, creació d'empreses i producció industrial. Una situació que contrasta amb la que hi havia l'any 2000 en matèria d'ocupació, on el 86% dels municipis de la província es trobaven en situació de plena ocupació.
"En aquest moment, Castelló és, juntament amb Àlaba, l'única província que registra una taxa d'atur superior a la de desembre de 2022. I continua amb una desocupació juvenil del 27,8%, una cosa que llastrarà el futur", ha assegurat el president de CEV Castelló.
"No entenem com s'està abordant la crisi de la indústria ceràmica"
Entre les causes d'aquests mals indicadors està la situació que travessa el sector ceràmic, generador d'un de cada quatre llocs de treball a la província.
"No entenem com s'està abordant la crisi de la indústria ceràmica. És incomprensible no adonar-se que ajudar a la nostra indústria és ajudar a tot el territori i que el cost de no fer-ho, no ens el podem permetre", ha explicat Martí. "Les ajudes han sigut tardanes, un any tard, i insuficients, a penes cobreixen el 5% del necessitat", ha afegit.
A la falta d'ajudes, dins del termini i en la forma corresponent, cal afegir l'elevat dèficit i endeutament de la Comunitat Valenciana, provocat en part per l'injust model de finançament autonòmic, que no deixen marge per a fer costat al teixit productiu, segons la patronal.
Unes elevades cotitzacions socials, molt per damunt de la mitjana europea, la falta d'un suport decidit per la col·laboració publicoprivada, l'excés de burocràcia o la pujada recentment de l'SMI, són altres problemes que han denunciat.
El camí perquè la situació de Castelló millore passa per augmentar les ajudes a la indústria. Ajudes que han de ser "directes, sense condicions inassumibles, senzilles de tramitar, urgents i suficients". "Sense una ajuda decidida i eficaç del govern, una situació que encara és conjuntural pot convertir-se en estructural", adverteixen els empresaris.